1631. Moartea lui Valentin Winter. Cronica fraților hutteriți. (294)

1631

      Pe 16 martie 1631, doi frați – Georg Gaul și Hans Albrecht – au fost investiți la Sabatisch în slujba Evangheliei de către bătrâni prin așezarea mâinilor.

     În aceeași zi trei frați au fost aleși în slujba Evangheliei pentru o perioadă de testare: Balzer Rost, un cizmar din Meissen (Saxonia); Andreas Hiller, un croitor din Elveția; David Lachner, un arămar din Moravia.

     Cinci frați au fost aleși și numiți în slujba pentru treburi de zi cu zi: Hans Kern; Hans Gebhart; Hans Pheler; Felix Schweitzer, un morar-șef și Dietrich Weinitz, un comerciant.

      La Sabatisch pe 29 noiembrie dimineața, dragul frate Valentin Winter, un credincios slujitor al Cuvântului și prim-bătrân al bisericii a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la vârsta de cinzeci și doi de ani.1 El le-a spus bătrânilor care l-au vizitat pe parcursul desfășurării bolii sale despre conștiința sa curată și le-a mulțumit în mod repetat pentru toată dragostea pe care a primit-o de la biserică. I-a rugat să transmită rămasul lui bun întregii biserici și să le ofere salutul de pace al Domnului. El a fost un slujitor al Evangheliei pentru aproape douăzeci și unu de ani și pentru zece ani i s-a încredințat supravegherea și conducerea bisericii.

      Ceea ce el și ceilalți frați și surori au trecut prin când biserica din Moravia a îndurat prigoană, lipsă acută de mâncare și tulburările războiului pot fi deduse din această cronică. Orice persoană sensibilă poate să își imagineze prea bine lipsurile și greutățile care au rezultat dintr-o asemenea prigoană aprigă.

     Când prin voința plină de dragoste a lui Dumnezeu dragul frate Valentin Winter a fost luat în mod pașnic din această vale a plângerii, o adunare s-a ținut la Sabatisch formată din toți slujitorii Cuvântului și slujitori pentru treburi de zi cu zi, administratori, comercianți și cămărari, precum și mulți frați de încredere din toate comunitățile. S-au întâlnit înaintea lui Dumnezeu pentru a alege un nou păstor pentru biserica sa. După consfătuiri adânci, în care o mărturie unanimă și bucuroasă a fost oferită, au dat această slujbă dragului frate Heinrich Hartmann. Pe 3 decembrie 1631, el a fost rugat să se îngrijească de biserica Domnului cu credincioșie din toate punctele de vedere.

1Valentin Winter prim-bâtrân între 1622-1631. Pentru cântarea sa, ”Von Gottes Lieb und Fürsorg viel” (Despre marea dragoste și grijă pe care Dumnezeu o are), uite-te în LdHBr, 850-851; de asemenea vezi Wolkan, Lieder, 242; Beck, 439.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s