1630. Cronica fraților hutteriți. (293)

1630

     Pe 15 aprilie 1630, aproape toți frații și surorile de la Sabatisch se adunaseră în alte locuri pentru Cina Domnului, când cam pe la miezul nopții o rupere bruscă de nori a provocat o inundație grozavă la Sabatisch. La comunitatea noastră acolo atelierele frânghierului, legătorului și pălărierului – majoritatea clădiri noi – s-au înmuiat atât de tare că s-au prăbușit. Alte clădiri au fost tare avariate și zidurile au fost compromise de către apă.

     Paguba a costat biserica sute de guldeni. Oamenii care rămăseseră acasă fuseseră îngroziți. Un frate bătrân a fost zdrobit sub dărâmăturile unei clădiri și a fost ucis. Imaginați-vă cu cât mai mulți oameni și-ar fi pierdut viețile dacă inundația s-ar fi petrecut noaptea, din moment ce ar fi fost foarte greu să scapi la timp de o asemenea ploaie torențială. Multe bunuri casnice au fost luate de apă și nu au mai fost găsite. Fie ca preamărețul Dumnezeu să ne protejeze în viitor de asemenea nenorociri.

     Pe 25 mai la șase dimineața, dragul nostru frate și slujitor al Evangheliei Hauptrecht Zapff a adormit în Domnul la Sabatisch cu o inimă împăcată la vârsta de optzeci și patru de ani. El a fost un slujitor zelos al Domnului, un membru al bisericii pentru aproximativ șaptezeci de ani și pentru aproape treizeci și șapte de ani un slujitor al Evangheliei. De asemenea, el a fost secretarul bătrânilor pentru mai mult de treizeci de ani.1

     Pe 1 septembrie un incendiu a izbucnit la moara din Dechtitz, unde morarul nostru era angajat de către domn. Oamenii noștri se aflau la adunarea de duminică dimineața. Acoperișul și toate hambarele au ars, o mare pierdere pentru biserică, deoarece a trebuit să le reconstruim pentru domn aceasta costând mult. De asemenea a trebuit să plătim pagube pentru postăvarii slovaci care aveau ceva lungimi de pânză în moară pentru prelucrat și depozitat – totul a ars și a trebuit ca noi să plătim. Un morar și-a pierdut chiar și copilul în incendiu. Așa că haide să fim atenți cu focul.

1Este general acceptat că în codexul „1581” al acestei cronici, pe baza căruia prof. Zieglschmid și-a alcătuit ediția sa din 1943, se regăsește scrisul de mână al lui Hauptrecht Zapff până la, dar neincluzând ultimul raport pentru anul 1591 (p. 520 de deasupra). Inițialele H. Z. și anul 1581 în litera iluminată J în folio-ul 89v al acestui codex (vezi figura #8) par să indice că Hauptrecht Zapff, ca și secretar al prim-bătrânului, redacta copia acestei cronici în 1581. El lucra după indicațiile lui Hans Kräl și trebuie să fi înregistrat evenimentele petrecute între 1581 și 1591. Zapff trebuie să fi avut cam 35 de ani în 1581.

De asemenea, Zapff a scris cântări, trei dintre care se află în LdHBr, 846-849. Vezi Wolkan, Lieder, 241; Beck, 437-438; ME, IV, 1017.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s