1628. ”Poruncind iarăși oricărui domn care încă avea frați în slujba sa, să îi dea afară.” Cronica fraților hutteriți. (291)

      După cum am menționat înainte, trupele împărătești s-au retras din Ungaria și în timpul verii lui 1627 unii au fost staționați în Moravia, iar alții în Silezia. La începutul lui septembrie majoritatea lor s-a mutat înapoi la Lundenburg, Landshut și Strassnitz pe granița maghiară, provocând declanșarea unui semnal de alarmă pentru biserică. Pentru nouă-zece săptămâni, de exemplu, a trebuit să susținem (cu mari cheltuieli) un număr de muschetari germani staționați ca strajă la Sabatisch.

     Frații de la Protzka (care și ea se află în acea zonă) se aflau într-un pericol atât de mare că au fugit cu soțiile și copiii lor la Schossberg pentru câteva săptămâni, dar mulțumiri fie aduse lui Dumnezeu, comunitatea a rămas nevătămată.

     Aceste trupe imperiale au fost staționate de-a lungul graniței deoarce în septembrie în acel an, solii domnilor maghiari și împăratul negociau un tratat de pace cu turcii. Din acest motiv, reprezentanții autorităților maghiare au campat lângă Schindau1 și s-au întâlnit de mai multe ori. Comunitatea noastră de la Farkeschin a îndurat pierderi considerabile drept consecință. Când s-a căzut de acord asupra unei păci de douăzeci și cinci de ani, reprezentanții maghiari și forțele imperiale s-au retras de la graniță, deși tratatul nu fusese încă semnat și ștampilat. Astfel că acest an 1627 plin de evenimente s-a sfârnit într-o notă fericită, cu producții însemnate de grâne și prețuri scăzute pentru toate roadele câmpului. Doar recolta de struguri a fost săracă și vinul devenise destul de scump.

1628

Pe 12 februarie, 1628, văduva domnului Ianuss Czobor și-a trimis oficialitatea sa principală Ferencz Diack la frații de la Protzka. Cerea patruzeci de guldeni pentru înmormântarea soțului ei care murise în Ungaria de nord anul anterior. Cum nu îi datoram nimic și din motive de conștiință nu puteam să oferim ajutor pentru constituirea unei asemenea pompe, au transmis în mod oficial de la Schossberg ca cei mai buni patru boi ai noștri să fie luați cu forța din comunitatea noastră chiar în acea zi.

Tot în acel an, Principele Cardinal von Dietrichstein, ca și guvernator al marcgrafatului Moraviei și în numele Maiestății Sale Sfântul Împărat Roman, a emis o scrisoare din Kremsier, datată 17 decembrie, poruncind iarăși ca oricărui domn care încă avea frați în slujba sa să îi dea afară în decurs de șase săptămâni, riscând dizgrația Maiestății Sale, precum și pedepse grele. Din această pricină, frații și surorile noastre care încă se aflau angajate în diverse locuri din Moravia au fost expediați și majoritatea lor s-au alăturat bisericii din Ungaria.

1 Schindau (Šintava), târg la vest de Nitra pe râul Vah. Vezi Beck, 434-435.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: