1627 Cronica fraților hutteriți (290)

1627

     Pe 6 ianuarie 1627, la ora nouă, fratele Uhl Müllner, un slujitor al Evangheliei, a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Farkeschin.

     Pe 20 februarie, asupra casei fraților de la Protzka a fost efectuat un raid de către patruzeci de tâlhari croați. În afară de groaza pe care au stârnit-o, au jefuit locul, au plecat cu șase boi care nu ne-au mai fost niciodată înapoiați și au provocat destul de multe pagube, în special în atelierele cizmarilor și a croitorilor.

     Pe 23 februarie, dragul frate Iacob Bössler, un slujitor al Evangheliei, a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Sabatisch. El fusese un secretar al bătrânilor pentru optsprezece ani.

     Pe 11 martie la două dimineața, dragul frate Seyfried Geiss, un slujitor al Evangheliei, a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Sabatisch. El avea șaptezeci și opt de ani și fusese un slujitor al Cuvântului pentru treizeci și șapte de ani.

     Pe 21 martie, trei frați au fost aleși pentru slujba Evangheliei și investiți la Sabatisch – Georg Leopold, un cizmar din cizmar din Württemberg, Avraam Scheffer, un croitor din Hesse; și Iacob Mathroner, un morar din Tirol.

     Pe 6 aprilie cam pe la 10 seara, treizeci sau patruzeci de călăreți – croați și alți bandiți care fuseseră staționați în Moravia – au efectuat un atac-surpriză asupra comunității noastre de la St. Johannes din Ungaria. Ne-au jefuit de destul de multă pânză, lână, rufărie și îmbrăcăminte, cărând orice pe care ar fi putut să pună mâna. L-au rănit pe cizmarul principal atât de tare că acesta a murit.

      Pe 11 aprilie la două după-masă, fratele Hans Schnuerl, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Tschäskowitz.

      Pe 15 aprilie câțiva călăreți croați aflați într-o incursiune în Moravia au efectuat un raid asupra comunității noastre de la Gätte. Au furat patru din caii noștri și un mânz de un an, precum și alte lucruri.

      Pe 14 mai, biserica a primit încă o lovitură când un incendiu a izbucnit în comunitatea noastră de la Tschäskowitz. Nu s-a răspândit din vreo vatră anume și nimeni nu știa cum s-a pornit. Casa fraților a fost distrusă în întregime și opt butoaie de făină și un cal au ars. Douăzeci și patru de case din sat au ars de asemenea și frăția era mai îngrijorată de casele țăranilor decât de propria lor mare pierdere.

Pe 10 iunie, fratele Walseer Fybich, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Aichhorn în Moravia.1

1 Aichhorn (Veveří), cetate moravă pe râul Svratka, la aprox. 11 km nord-vest de Brno; în 1627 proprietate a lui Sigmund von Teufenbach. În ciuda tuturor mandatelor de expulzare, hutteriții au reușit în a sta în Moravia, individual sau în grupuri mici; expulzarea finală nu s-a petrecut decât în 1650; vezi rapoartele pentru anii 1628 (p. 718 (!) și 1650 (p. 761(!); ME, I, 27-28; Beck, 433 n.1; Zeman, Topography, #1.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s