”Cardinalul, ca și un turc, i-a răpit cu viclenie, înșelăciune și violență, botezându-i în concordanță cu obiceiul papistaș …” Cronica fraților hutteriți (286)

         Statua iarăși ca oricine aparținând de biserica și frăția noastră și care refuza să devină romano-catolic trebuia să părăsească aceste țări și să nu se mai facă văzut acolo după data precizată existând pericolul pedepsei capitale. În același timp, guvernul din Viena a trimis un șef de vardiști (în loc de un staroste) în diferite locuri din Austria, în special la acei domni care încă îi aveau pe oamenii noștri în slujbă și le ofereau adăpost pe proprietățile lor (de exemplu, cei trei principi de Liechtenstein, Karl, Maximilian și Gundacker), cu ordine împărătești să îi scoată pe oamenii noștri de pe proprietățile lor. Șeful vardiștilor a oferit o descriere a fiecărui frate și soră în slujba acelui domn și a amenințat că va pune în butuci pe asemenea oameni pe care îi va găsi la întoarcerea sa și îi va trimite la închisoare în Viena.

       Astfel că împotriva voinței lor, domnii von Liechtenstein, ale căror proprietăți nu le-am părăsit niciodată de la marile necazuri din 1556, ne-au expediat de pe fermele, de la morile și din toate celelalte slujbe. În Moravia, cardinalul von Dietrichstein și-a implementat punctele de vedere necontenit. A răpit doi copii de-ai noștri care se aflau în slujba domnului de Marowitz (Moravice), domnul Hans Iacob de Magno, care era un slujitor loial al împăratului și îi oferise cuvântul său de onoare, prin viu grai și scris, că ne va înapoia toți oamenii și bunurile noastre în siguranță la biserică. Unul era micuța fiică de trei ani a lui Hans Schnuerl, pivnicer tot al acestui domn; celelalt era fiul lui Hansel Gartner și avea aproximativ zece ani. Cardinalul, ca și un turc, i-a răpit cu viclenie, înșelăciune și violență, botezându-i în concordanță cu obiceiul papistaș și le-a dat nume diferite. Săracii părinți au suferit chinul și durerea sufletească de a fi privați de dragii lor copii, dar Domnul Dumnezeu la vremea potrivită va pogorî pedepse grele asupra asemenea impertinențe strigătoare la cer.

Domnul cardinal, înverșunatul dușman al credincioșilor, a aranjat o adunare a Dietei Regionale la Olmütz și dorea să își direcționeze veninul cu toată puterea lui împotriva bisericii și a tuturor care nu venerau nici imaginea bestiei și nici nu primeau pecetea ei. Apoi, Domnul Dumnezeu l-a făcut să audă tumultul dușmanilor săi, furtuna războiului ce va să vină și imediat a trebuit să amâne prigoana plănuită. Dieta s-a împrăștiat, nefiind decis nimic, pentru că era voia Domnului devotatul nostru Dumnezeu, care nu face nimic fără o finalitate bună, ca răul direcționat împotriva poporului său să fie împiedicat și sfaturile lui Ahitofel împotriva lui David cel cu frică de Dumnezeu să devină pură nebunie.

În noiembrie 1625, 1 când Ferdinand Ernst etc., fiul împăratului Ferdinand al II-lea etc., a fost ales și încoronat rege al Ungariei, s-a pomenit de noi, frații, în minutele Dietei Regionale de la Ödenburg.

Din moment ce impozite au fost impuse în țara întreagă pentru a-i plăti pe păstrătorii coroanei, iar frații nu erau scutiți, ci și ei trebuiau să plătească administratorii coroanei oricât ar fi decis judecătorii districtuali și jurații acestora în timpul mandatului lor. Astfel că s-a emis o cerință de o sută de guldeni pe an în monedă maghiară pentru întreaga biserică de pe proprietățile Trentschin, Neutra și Pressburg, cele trei proprietăți pe care trăiam.

Cum banii nu erau destinați războiului, ci pentru sprijinirea administratorilor coroanei, slujitorii Coroanei și ai treburilor de zi cu zi au decis că ar trebui să plătească suta de guldeni. Chiar nu puteam să fim scutiți, din moment ce trăiam sub coroana maghiară la fel ca și alte popoare cărora li se impunea impozitul și (după cum s-a menționat mai înainte) a fost impus de către Dieta Regională. Astfel că i-am plătit din data aceea până când Dieta Regională a luat altă decizie.

1 Allgemeine Deutsche Biographie, VI, 665, are data de 8 decembrie, 1626.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: