1625-continuare. Cronica fraților hutteriți. (285)

     Frații au respins aceste cereri ca necreștine și complet nedrepte, prima dată cu diplomație și într-un final în cuvinte simple și clare, spunând că ei niciodată nu vor cădea de acord, necontând consecințele. Deja se înserase, era vremea spectacolului. Era un frig de crăpau pietrele și ningea cu putere. În prezența bătrânilor, domnul Ianuss Czobor a trimis după husarii săi (cam cinzeci staționați în satele din împrejurimi) să vină imediat la castel, cu intenția de a-i lăsa să efectueze un raid asupra comunității noastre de la Protzka.

      Ei erau pregătiți să îi dea bătaie, gata să ne jefuiască locul nostru la zece noaptea. Dar într-un final, oameni cu inimă de aur l-au convins pe domnul Czobor să își abandoneze planul său crud.

      Din moment ce singura grijă a domnului Czobor erau banii și fără ei nu puteam ajunge la o înțelegere cu el, frații s-au sfătuit și într-un final s-au oferit să îi plătească o sută de guldeni pentru chiria anuală de la Protzka și pentru a noua sa parte din toate grânele recoltate. În plus, ca să îi punem ceva bani la dispoziție, vom cumpăra o cantitate de grâne (de care chiar aveam foarte mare nevoie) contra sumei de zece șilingi pe baniță în bani peșin.

      Acestea s-ar îndeplini sub condiția ca și contractul pentru Protzka completat cu bătrânul domn tatăl său (pe care dorea să îl schimbe în întregime) să fie respectat de către el și condițiile acestuia să rămână neschimbate. Într-un final, domnul Czobor a fost de acord cu această ofertă. Astfel că în sfârșit, după multe discuții serioase încolo și-ncoace, această chestiune dificilă care reprezentase o asemenea amenințare pentru noi a fost rezolvată.

       Tot în același an 1625, prin minunata intervenția a lui Dumnezeu, două surori care fuseseră luate prizoniere de către turci s-au întors la biserică. Acestea erau Traudel Ochsenfuhrman o soră măritată și Sara Nähter, o soră necăsătorită, amândouă din Skt. Johannes. Ele fuseseră în captivitate la Ofen (Buda) pentru doi ani și jumătate, timp în care au îndurat un tratament sălbatic și abuzuri împotriva voinței lor. S-au întors la biserică cu conștiințe nevătămate. Laudă și mulțumire lui Dumnezeu preamărețul în toată veșnicia pentru că le-a eliberat din sclavia mohamedană și pentru că le-a ținut cu tărie în credință. Fie ca el, Domnul, ai cărui ochi privesc în fiecare colț al Pământului, să ia în grijă toate sufletele credincioase care încă erau ținute în asemenea robie și sclavie. Fie ca el să îi elibereze în curând din aceste adâncimi ale suferinței, în concordanță cu voia sa sfântă și divină.

      Anul 1625 nu se va încheia fără partea sa de brutalitate. Slujitorii diavolului trebuiau să îi îndeplinească planurile în fiecare mod posibil. În ultimul sfert al anului, la instigarea cardinalului von Dietrichstein, un nou decret și mandat strict au fost emise în Moravia și Austria în numele împăratului Ferdinand al II-lea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: