Nedreptățile lui Ianuss Czobor. Cronica fraților hutteriți (284)

1625

    În anul 1625 pe 5 septembrie la miezul nopții, fratele Hansel Summer, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Velké Leváre.

      Între șapte și opt seara în seara zilei de 17 octombrie, fratele Iosif Nägele, un slujitor al Evangheliei, a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Vințu de Jos în Transilvania. Fratele Isaak Baumann, care fusese asistentul său, a fost numit în locul său ca și bătrân al bisericii de la Vințu de Jos.

    Pe 2 noiembrie, fratele Klaus Wältzer, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Sabatisch.

     În acest an 1625, domnul Ianuss Czobor de la Schossberg, menționat mai înainte în această carte, a făcut cereri nedrepte fraților de la Protzka. Dorea două sute de taleri împărătești, o bucată de stofă și câteva cuțite, nu ca împrumut sau garanție, ci ca și cadou, fără niciun fel de pricină sau motiv. Dar comunitatea de la Protzka fusese arsă din temelii de două ori în trei ani și domnul Ianuss Czobor ceruse sume exorbitante pentru adăpostirea lor în castelul Schossberg în timpul tulburărilor priciunite de turci. I-au spus că erau prea săraci ca să se achite de cererile sale imposibile. Ca răspuns, el i-a ordinat căpitanului său să aresteze doi frați în vârstă, administratorul și cumpărătorul, să îi aducă la castelul din Schossberg și să îi țină până când ei ofereau banii, stofa și cuțitele. Dacă doream să îi eliberăm pe frați, trebuia să ne confruntăm nu doar cu pericolul, dar și cu efort și cheltuială. Astfel că a trebuit să trimitem un slujitor al Cuvântului împreună cu doi însoțitori câțiva km după Kaschau1 la domnul Czobor, iar rezultatul eforturilor lor susținute a fost că cei doi frați au fost eliberați după ce stătuseră două luni în arest.

     Acesta nu a reprezentat sfârșitul chestiunii, totuși; ce-i mai rău urmează. În decembrie, când domnul Ianuss Czobor s-a întors la Schossberg de la Dieta Maghiară din Ödenburg, el i-a convocat pe bătrânii din Protzka și Sabatisch la Schossberg, precizând că scopul era reprezentat de lichidarea datoriei odată și pentru totdeauna.

     Frații pe care i-a chemat s-au întâlnit de două ori cu el și ultima oară fratele Valentin Winter, păstorul bisericii, a venit în persoană. S-a dovedit a fi un fel ciudat de aranjament. Domnul Czobor ne datora 313 guldeni și pe bună dreptate noi nu îi datoram mai mult de 80 de guldeni chirie pentru cele două locuri. El dorea ca datoriile să se anuleze una pe cealaltă și noi nu mai trebuia să îi mai cerem nimic. În plus, domnul Czobor a cerut două mii de taleri pentru că ne-a protejat frații și surorile de la Protzka în timpul tulburărilor provocate de turci (deși el le luase toți purceii atunci) și să îl compensăm pentru a noua parte a lui (șaptesprezece banițe) de grâne de pe câmpurile fraților care fuseseră furate de turci împreună cu ale noastre.

1 Kaschau (Košice) în Slovacia de est, la aproximativ 320 km nord-vest de Bratislava.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: