1624. Atacul polonez. Un nou edict de expulzare din Moravia. Cronica fraților hutteriți (282)

1624

      În 1624, războiul malefic și opresiv, care ținea deja de șase ani, încă continua. După cum am scris mai înainte, începuse în Boemia în 1618 și a încorporat multe ținuturi și principalități. Și totuși biserica Domnului nu a suferit un atac în special, pentru că atunci maghiarii erau liniștiți și nicio armată străină nu ne invadase țara. În aprilie, mai și iunie, totuși, câteva mii de polonezi, oștenii cei mai mârșavi, au tăbărât pe granița moravă în această parte a râului Morava în Ungaria, la distanță de o zi de Sabatisch.

       Toți care trăiau între Morava și Carpații Mici ai Ungariei erau îngroziți de polonezi. Astfel că nu doar oamenii noștri din Sabatisch au trebuit să fugă cu soțiile și copiii lor, lăsând căminul chiar în perioada cea mai aglomerată cu muncile de primăvară, aceasta însemnând o pierdere și un mare pas înapoi privitor la provizia lor de mâncare. În multe sate nu mai rămăseseră oameni sau animale. Acești polonezi brutali reprezentau o amenințare serioasă la adresa Ungariei, parte din pricina vechii dușmănii provocate de suferința pe care o înduraseră mai înainte din pricina maghiarilor, parte din cauză că împăratul nu îi plătise și nu mai puteau găsi multe de furat în Moravia, unde fuseseră încartiruiți pentru un an cu rezultate devastatoare. Astfel că au efectuat un număr de raiduri în Ungaria, ca cel din 5 iunie, când au atacat orașul maghiar Neustadt (Nové Mesto nad Váhom) de lângă Schächtitz și în câteva ore au măcelărit peste patru sute de oameni.

       Pe 12 iunie, șase zile mai târziu, în mijlocul unei nopți negre ca smoala, s-au abătut asupra taberei Sabatisch mai jos de castelul Branc, unde turma noastră nevoiașă – bolnavi și bătrâni, copii și mame de nou-născuți – se adăposteau împreună cu vecini dintr-o serie de sate de pe proprietățile Branc. Au venit cu asemenea țipete stridente, împușcături și mare gălăgie ca părea ca toată lumea va fi măcelărită. Țipetele refugiaților și mugitul vitelor înfricoșate din întunecata noapte nu pot fi descrise. Totuși cât de neagră părea situația, biserica a suferit mult mai puțin decât mulți dintre vecinii noștri, care înainte de raidul de mai sus de la Neustadt spuseseră întotdeauna că din pricina noastră au trebuit să sufere din pricina polonezilor, a cărui amenințări erau direcționate doar împotriva noastră. Prin pronia lui Dumnezeu – pentru că el întotdeauna găsește o cale să își ajute copiii – niciunul dintre ai noștri nu au fost răniți, în afară de șocul și teroarea aferente (deși unele vaci și cam patruzeci de oi au fost furate împreună cu animalele vecinilor).

      Deși pe vremea aceasta, raidul polonez a provocat pagube relativ mici comunităților noastre și nu exista vreun pericol în mod special izvorât din război, totuși anul 1624 nu a fost fără de probleme, pentru că ura și invidia bătrânului șarpe împotriva credincioșilor a continuat să crească. În martie, cardinalul von Dietrichstein, acel dușman al credincioșilor, a emis un alt mandat strict în Moravia în numele împăratului Ferdinand al II-lea: Din moment ce câțiva domni moravi (după cum am menționat mai sus în cadrul anului 1623) luaseră din nou oamenii noștri în slujbă ca și lucrători la fermă, morari, cămărari, grădinari, tâmplari, cărămidari ș.a.m.d. și din pricina marii lipse de mâncare din Ungaria care a dus la întoarcerea multora dintre oamenii noștri în grupuri mici în Moravia, toți aceia care se declarau membrii ai Frăției hutterite li se poruncea iarăși, existând pericolul pedepsei capitale în caz contrar, să părăsească marcgrafatul Moraviei în termen de două săptămâni de la data emiterii decretului. Oricine era prins după termenul-limită va fi ucis fără proces – spânzurat de cel mai apropiat copac sau ucis prin ardere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: