”Ceilalți douăzeci și patru de captivi, …au trebuit să îndure chinul de a merge în sclavie printre mahomedani.” Cronica fraților hutteriți (280)

     Pe 1 noiembrie, de Ziua tuturor sfinților, în timp ce armata împărătească se afla sub o presiune extraordinară exercitată de principele Bethlen asupra ei la Göding și majoritatea turcilor și tătarilor tăbărâseră pe partea aceasta a râului Morava, un număr însemnat din acești barbari au atacat Sabatischul. În ciuda a toată bunătatea arătată lor, au încercat să intre cu forța în casele noastre. Au călărit prin locul nostru pentru două ore țipând sălbatic și strigând de îți îngheța sângele în vine, apoi au dat foc satului din apropiere. Aceia care au fugit din casă de frica flăcărilor au fugit cu bunurile lor în susul unui pârâu în grădina unui vecin și au fost jefuiți acolo de oșteni. Ostașii au luat cu ei două fete de paisprezece ani și au furat trei cai. Până în ziua de azi nu am mai auzit nimic de aceste fete.1 Era o frică și supărare intense, oftat și văicăreli pline de milă din partea tinerilor și bătrânilor, pentru că dușmanul și incendiile din toate părțile erau ca un coșmar. Dar Dumnezeu preamărețul, care poate face toate lucrurile a intervenit, astfel că finalul a fost mult mai bun și mai plin de milă decât ne așteptasem, din moment ce aceia care rămăseseră în casă nu au fost vătămați deloc. Toată cinstea doar lui Dumnezeu.

     Pe 4 noiembrie, în timpul asediului Gödingului descris deasupra, oamenii noștri din Skt. Iohannes au îndurat cel mai cumplit dezastru dintre toate. Ei campaseră în codrii, sperând că se aflau în siguranță față de dușman, când o trupă de turci și tătari s-a năpustit deodată asupra lor. Nu doar că i-au jefuit, dar au prins și douăzeci și șase de oameni – de departe cel mai mare necaz pentru noi. Surori și copii au fost luați pe sus cu cruzime,2 plângând și strigând cu disperare.

      Am făcut tot ceea ce am putut să îi eliberăm. Cu riscul să ne pierdem viețile, l-am abordat pe principele Bethlen și consilierii săi și chiar și însuși Pașala turc, oferind răscumpărare așa cum făcusem înainte, dar nu exista nicio modalitate de a-i elibera din puterea acestor oameni barbari. Doar două surori au evadat din tabăra turcă de la Skalitz, viețile lor fiind periclitate foarte. Una dintre ele, cu mare durere în suflet a trebuit să își lase copilul în urmă. S-au întors la biserică în pace, cu conștiințele nepătate. Ceilalți douăzeci și patru de captivi, aici fiind inclusă și sora Eva (care de asemenea venea de la Skt. Iohannes și a cărei poveste a fost relatată), au trebuit să îndure chinul de a merge în sclavie printre mahomedani. Reprezintă speranța noastră că Domnul a eliberat pe cât mai mulți dintre ei din această năpastă cutremurătoare, lăsându-i să moară din lipsă de alimente sau din pricina asprului frig al iernii. În timpul atacului, un frate a fost de asemenea ucis și câțiva au fost răniți în mod grav când au încercat să își protejeze familile lor de la a fi capturate.

      Turcii și tătarii din tabăra lui Bethlen de la Göding au efectuat raiduri peste tot în Moravia, acoperind mulți km, în special înspre Neumühl, Wisternitz și chiar au ajuns până la Rossitz și chiar mai departe. Au prins un frate și o soră din Neumühl, altă soră din Wisternitz și trei frați din Rossitz, cărămidari aflați în slujba domnului Karl von Zerotin. Prin circumstanțe remarcabile, cei doi de la Neumühl și-au câștigat libertatea într-o luptă de lângă Neuhäusel și cărămidarul principal din Rossitz a aflat libertatea înainte de a ajunge la râul Morava. Dar (fie ca tânguirea noastră să fie auzită de Dumnezeu) ceilalți trei, împreună cu mii de alți captivi, au fost duși din Moravia în Turcia.

1 Acestea erau „Suzana Gibolitz, fata tăietorului de pânză, în vârstă de paisprezece ani și Sara, o orfană de la școala noastră, tot cam de paisprezece ani.” Beck, 422.

2 Vezi Beck, 422-423, pentru numele acestor 26 de femei și copii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: