”…treizeci și unu dintre oamenii noștri au suferit o moarte groaznică în incendiu” Cronica fraților hutteriți (279)

     Pe 21 octombrie, domnul Ianuss Czobor de Schossberg a aplicat o lovitură încrederii noastre în el. Comunitatea noastră Protzka se afla pe proprietatea sa și noi ne așteptam la tratament bun din partea lui. Dar el a ascultat de sfatul unor oameni răutăcioși și iresponsabili și a comis o faptă de mare nedreptate prin jefuirea comunității nostre de la Velké Leváre cu husarii săi și cu mica nobilime din vecinătate. Au început prin faptul că au forțat intrarea în comunitatea noastră, țipând cu putere și trăgând focuri de armă. Patru frați din curte au fost împușcați mortal și încă trei au fost răniți grav, unul din ei murind câteva zile mai târziu. Perspectiva era sumbră. Chiar în acest moment un slujitor de-al lui Bethlen a sosit cu o scrisoare de la principele său, care l-a făcut pe Ianuss Czobor să își abandoneze planul său crud și să se retragă imediat. Cu toate acestea, indivizii aceștia au luat viețile a cinci frați și au furat multe bunuri în timp ce se făceau nevăzuți.

      În sâmbăta aceasta pe 21 octombrie, la zece dimineața, o nouă tragedie s-a abătut asupra bisericii. Toți oamenii noștri din Sabatisch, împreună cu bătrâni, cu bolnavi, cu copiii au fugit pe muntele pe care castelul Branc este localizat, deoarece în acea zi o mare hoardă de turci și tătari treceau Carpații mici înspre Senitz și Skalitz. Unele colibe și adăposturi care fuseseră ridicate pe munte pentru oameni și animale au luat foc prin neglijența unui vecin șleampăt din Sabatisch, Urban Jorga, care își avea coliba chiar lângă ale noastre în afara palisadei. Biserica a pierdut tot felul de produse, precum pânză, rufărie, sare, drojdie și alte lucruri scumpe în valoare de câteva mii de guldeni, dar mai presus de acestea, treizeci și unu dintre oamenii noștri au suferit o moarte groaznică în incendiu. Deoarece flăcările au ars cu atâta intensitate, purtate de o rafala impresionantă de vânt, ei nu au fost în stare să se ajute unii pe alții sau să salveze ceva din incendiu. În decurs de cinsprezece minute totul luase foc și aproape tot era distrus. Durerea și șocul au fost mai mari decât orice altceva cunoscuse comunitatea înainte. Am adus greutatea situației noastre deplorabile înaintea Domnului din ceruri, care aduce alinare adevărată sufletelor care se încred în el.

     În aceeași zi, turcii și tătarii care se mișcau prin țară au dat foc clădirilor de pe proprietatea Senitz, unde trăiau oamenii noștri și de asemenea au dat foc castelul domnului Emeric Czobor de la Egbell, pe care îl luasem în chirie pentru trei ani. Trăisem în castel pentru mai puțin de un an și biserica a suferit pierderi grele acolo, și așa, săraci cum eram, a trebuit să plătim chiria pe un an de trei sute de taleri împărătești.

      Pe 24 octombrie, locul pe care îl luasem în chirie la Skt. Johannes a fost jefuit de către turci și tătari. Câțiva frați au fost dezbrăcați și bătuți tare și o soră bolnavă și amărâtă pe nume Eva a fost târâtă din camera bolnavilor și luată de ei.

     Pe 25 octombrie alt raid a fost efectuat asupra Velké Leváreului. O gloată ticăloasă din Bösing și Moder1 (care ar fi trebuit să fie buni vecini) a venit per pedes și călare, jefuindu-ne comunitatea după bunul plac și furându-ne tigăile și oalele noastre de cupru și aproape toate animalele din șeptel: doi cai, șaptesprezece boi, vacile și oile tinere și bătrâne. Au dezbrăcat mulți frați, surori și copii până la lenjeria intimă și au plecat cu cinci căruțe încărcate la maximum cu tot felul de bunuri furate. Nici măcar o singură persoană nu s-a opus acestei mișelii sau să fi avut milă de nevinovatele victime. Dar Dumnezeu poate să și-i salveze pe ai lui și să pogoare judecata asupra nelegiuiților.

      Pe 28 octombrie, comunitatea noastră de la Protzka a fost jefuită, toate animalele din șeptel au fost luate și clădirilor li s-a dat foc. Ce a mai rămas în picioare după incendiul din primăvară (înregistrat deasupra) și tot ceea ce construisem în timpul verii a fost redus la cenușă – o mare pierdere pentru biserică.

1 Bösing (Pezinok) și Moder (Modra), la aprox. 19 km și 39 km nord-est de Bratislava pe drumul principal.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: