1623. Cronica fraților hutteriți (278)

Războiul de 30 de ani

1623-1650: Necazuri în Ungaria și Transilvania

1623

      Pe 7 februarie 1623, fratele Hans Iacob Hegeler, un piuar de meserie, a fost ales pentru slujba Evangheliei de către biserica de la Vințu de Jos din Transilvania. Bătrânul lor, fratele Albrecht Seyl, era bolnav în stadiu terminal cu nicio șansă de recuperare. În ciuda slăbiciunii acentuate a fratelui Albrecht, el l-a investit pe Hans Iacob în slujba sa prin așezarea mâinilor.

      Cinci zile mai târziu, pe 12 ianuarie, fratele Albrecht Seyl, un slujitor al Evangheliei, a adormit în Domnul cu pace în inima sa. Înainte de a trece în neființă a mărturisit slujitorilor Cuvântului care se adunaseră împrejurul său că conștiința sa era curată. I-a încurajat să continue să predice și să folosească disciplina cu mare credincioșie și le-a mulțumit din inimă pentru toată bunătatea arătată lui. Fratele Iosif Nägele a fost numit bătrân în locul său. A pornit spre Transilvania împreună cu câțiva frați pe 18 februarie.

       La două după-amiaza pe 28 aprilie, un incendiu care a pornit în fierăria de la Protzka a ars din temelii nu doar fierăria, ci și jumătate din clădiri. Trei oameni au murit în flăcări. Câteva vite și purcei au ars, în afară de lucruri ca îmbrăcăminte și lenjerie de pat. Aceasta a fost o mare pierdere pentru biserică, care deja era foarte săracă.

     Pe 30 aprilie, Iacob Rosenberger, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a trecut în neființă la Feldsberg.

     Pe 10 februarie în același an, Felix Biliad, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a trecut în neființă la Vințu de Jos, Transilvania.

      Duminica pe 11 iunie la Sabatisch, cinci frați au fost investiți în slujba Evangheliei de către bătrâni prin așezarea mâinilor. Aceștia erau Andreas Ehrenpreis, Iacob Litzenbucher, Ulrih Amssler, Albrecht Grob și Uhl Müllner.

     Pe 7 octombrie, Martin Fischer,1 un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a trecut în neființă la Echtlnitz.

       În timpul lunilor octombrie și noiembrie din 1623 armata împărătească, care reprezentase o cauză importantă de neliniște pentru noi tot anul, s-a mutat în Ungaria împotriva dușmanului. Acesta s-a dovedit un interval de timp dezastruos pentru biserică, dar și pentru alte popoare din țară. Câteva ferme și case pe care le ocupam au fost arse din temelii de către trupe străine și majoritatea restului au fost jefuite. În câteva locuri unde am fugit în codrii, oamenii locului au furat din casele noastre ceea ce lăsaseră oștenii. Nenorocirile războiului au adus la sapă de lemn mulți dintre oamenii noștri și pe mulți dintre ei i-a costat viața, după cum se va relata mai jos.

      Pe 14 octombrie, când principele Bethlen și armata sa tăbărâseră la Tyrnau și în satele dimprejur, ferma și moara domnului palatin din Farkeschin (pe care le închiriasem pentru trei ani) au fost arse din temelii și unele dintre bunurile comunității au fost pierdute.

      Pe 15 octombrie, mercenari maghiari au efectuat un raid nocturn la Tschäskowitz2 pe proprietățile Schächtitz. Ne-au jefuit clădirile, au dezbrăcat pe unii din oamenii noștri și au furat șase cai.

      Pe 16 octombrie, fratele Albrecht Grob, un slujitor al Cuvântului a trecut în neființă la Vințu de Jos, Transilvania.

       Pe 19 octombrie, comunitatea noastră din Velké Leváre a fost trecută printr-un raid de către o gașcă de tâlhari care se spunea că era din Gross Magerndorf de pe insulele Schütt, la sud de Bratislava. Au jefuit aproape tot, luând multă proprietate mutabilă și șapte cai.

1 Beck, 416: „Martin Hagen, de asemenea numit Fischer;” probabil același Martin Hagen numit în slujba treburilor de zi cu zi în 1610 (p. 592 (!) de deasupra).

2 Tschäskowitz (Častkovce), un sat la sud de Čachtice pe râul Dudva.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s