Eroarea lui Petru Kaufman. Cronica fraților hutteriți (277)

       Dar trebuia ca biserica Domnului să fie ispitită în fiecare mod de către diavolul și copiii săi. Problema spinoasă cu Rudolf, Burkhard și Christoph a determinat câțiva membrii ai comunității să se întoarcă împotriva bătrânilor prin abuz și sfidare. Plini de îngâmfare, se imaginau mai înțelepți și mai credincioși ca oricine altcineva. Ei au declarat că economisirea banilor nu era nimic altceva decât mamonă și zgârcenie și arăta o lipsă de încredere în Dumnezeu, că bătrânii și întreaga frăție și-au rupt legământul lor și au părăsit calea cea bună și că biserica nu mai era aceeași ca cea de pe vremea lui Iacob Hutter. Ei doreau să se întoarcă la prima viziune, să reinstaleze vechile pietre de hotar și să reconstruiască Biserica Hutterită din ruine. Aceia care au preluat conducerea erau trei croitor și doi țesători, șef printre ei fiind Petru Kaufman, un croitor originar din Lothringen. O persoană dificilă și încăpățânată, el fusese exclus de câteva ori pentru viața sa hedonistică și iresponsabilă.

      Petru Kaufman pretindea că înțelege secrete ale Scripturii și a prorocit din cărți stranii, în special împotriva papalității, prezicându-i căderea în anul 1620, când va veni un împărat luteran. De asemenea ne-a avertizat că biserica noastră se afla în pericol de prăbușire și dizolvare. El și susținătorii săi au avut îndrăzneala să spună că singurul Dumnezeu în care credeam era Sfântul Împărat Roman, un lucru care nici măcar evreii neconvertiți nu spuneau despre noi. Din răutatea inimilor lor, au atacat biserica și bătrânii cu multe alte minciuni și acuzații fără sens pe care chiar nu puteau să le dovedească.

     Într-un final, au fost excluși din biserică deoarece au refuzat să fie corectați prin pioasa instrucție. Doreau să pună bazele unei biserici a lor, dar fiindcă aveau atât de multe idei false și confuze, nu puteau cădea de acord nici măcar unul cu altul, în special referitor la traiul în comun. Într-un final au decis să amâne deocamdată această întrebare pentru că diavolul ar putea să îi înșele referitor la aceasta. În nebunia și dezbinarea lor, se gândeau că țelul lor va aduce rod, dar acesta nu era fundamentat în Dumnezeu și prin urmare nu s-a întâmplat nimic. Moartea prin ciumă l-a luat pe sus-numitul croitor, Petru Kaufman (un blasfemiator imprudent și răutăcios) și la scurt timp după pe susținătorul lui principal Uhl Lips din Elveția (responsabil înainte cu țesutul la Schakwitz) și pe alt croitor de aceeași teapă. Restul au dispărut unul după celălalt. Unii s-au împrăștiat în direcția asta, alții în cealaltă și deși fuseseră atât de mari și tari în proprii lor ochi în scurt timp nimic nu s-a mai auzit de ei. Astfel le-a adus Domnul asupra înfumurării lor decăderea și inițiativa lor prostească în curând s-a sfârșit. Domnul îi poate smeri pe aceia ce sunt aroganți. El nu își găsește vreo plăcere în cei mândri.

Pe 2 februarie fratele Hansel Sanhammer, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Klein Niemtschitz.

Pe 5 aprilie, fratele Konrad Gerber, un slujitor pentru treburi de zi cu zi a adormit în Domnul la Altenmarkt.

Pe 2 septembrie, la cererea sa repetată, fratelui Konrad Hirzel i s-a luat slujba Evangheliei pentru care fusese ales de către frăție în Transilvania și investit de fratele Franz Walter.

Pe 9 decembrie, în timp ce călătorea în Transilvania, fratele Mihai Kocher, un slujitor al Cuvântului lui Dumnezeu, a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Oradea în Ungaria de nord.1 Înainte de sfârșitul său a mărturisit că se afla împăcat complet cu Dumnezeu și cu toți frații și surorile și nimic nu îi împovăra sufletul. El era extrem de mulțumitor pentru toată bunătatea ce i s-a arătat și a trimis un rămas-bun plin de dragoste tuturor credincioșilor.

1 Grosswardein (Oradea sau Nagyvarad), România de nord-vest, lângă granița cu Ungaria.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: