”Dar nu a găsit mai mulți bani la Neumühl decât găsise la Kostel, pentru că au fost luați de acolo până când aceștia au ajuns.” Cronica fraților hutteriți (274)

      Pe 21 august, contele italian și spaniolul Allanz s-au întors de la Brünn la Nikolsburg cu cei patru prizonieri. Toți patru au fost puși într-o cameră din castel și li s-a dat voie să stea acolo și să ia masa împreună.

      Lunea pe 23 august, a venit momentul pentru Burkhard să arate locul în care știa el că banii erau îngropați. Contele italian și Allanz, aducând patru căruțe, cinsprezece călăreți și treizeci de muschetari, au mers cu el la Kostel, din moment ce știau de ceva în via Podax. De acolo au continuat drumul înspre Neumühl, unde el și alți frați știau de două locuri. Dar nu a găsit mai mulți bani la Neumühl decât găsise la Kostel, pentru că au fost luați de acolo până când aceștia au ajuns. În curând Burkhard a observat că ceva se schimbase și le-a spus că nu mai era nimic acolo. Oricum, țăranii au trebuit să sape în Podax și în două locuri din Neumühl pentru mult timp până când devenise clar tuturor că săpau în van.

      Când contele și gașca lui de Iuzi au sosit la comunitatea din Neumühl, i-a adunat pe frați în curtea dinafara camerei de adunare. În prezența lui Burkhard, a ținut un lung și bombastic discurs despre cât de multe națiuni, regate și ținuturi ofereau taxe Maiestății Sale Împărătești ca și cea mai înaltă autoritate după Dumnezeu, adăugând că până și Sfinția Sa Papa îi plătea anual Maiestății Sale o sumă mare de bani. De ce noi frații refuzam să facem la fel, din moment ce locuiam pe domeniile Maiestății Sale Împărătești sub protecția sa și el aflându-se în mare nevoință cu privire la această favoare? Maiestatea Sa Împărătească nu cerea ceea ce aveam nevoie pentru traiul nostru de zi cu zi, ci banii ascunși sub pământ pentru a-i lua în custodie, ca să nu cadă în mâinile dușmanilor Maiestății Sale.

      Dacă îi încredințam banii noștri Maiestății Sale, frumos și bine. Dacă nu, ne îndreptam spre nenorocire, din moment ce el se afla sub porunci din partea Maiestății Sale Împărătești să ne ucidă tot poporul, tineri și bătrâni și să ne dea foc la case. Maiestatea Sa primise rapoarte de încredere că îi oferisem o sumă mare de bani lui Frederick și Gabriel Bethlen și, colac peste pupăză, existase chiar și o înțelegere între Bethlen și prim-bătrânul anterior.

       Ca și răspuns, contelui i s-a spus în prezența lui Burkhard că majoritatea banilor bisericii erau deja duși și nu aveam mai mult decât să ne acoperim cele mai stringente nevoi, din moment ce comunitățile noastre fuseseră jefuite și arse din temelii. În afară de acestea, nu se cădea ca nici bătrânii și nici ca tinerii să îi dea așa – aceștia aparțineau săracelor văduve și orfanilor.

     Și acuzaților că i-am fi dat bani lui Frederick și Gabriel Bethlen și că făcuserăm o înțelegere cu ei, acestea reprezentau un atac și o nedreptate înaintea lui Dumnezeu. Nu am făcut nimic de genul acesta; niciodată nu îi oferisem nici lui Frederick și nici lui Bethlen un singur taler, cu atât mai puțin o sumă însemnată de bani. Din motive legate de conștiință, niciodată nu am plătit impozite de război pe vremea Războaielor cu turcii, ci ne-am confruntat mulți ani cu confiscări în schimb, care au însemnat îndurarea de pierderi mari în proprietate și alimente. Cu atât mai puțin se cădea ca noi să fi contribuit la acest război chiar în localitatea noastră! Din motive de conștiință, prin urmare, nu îi puteam oferi Maiestății Sale puținii bani care rămăseseră. Fie ca Dumnezeu să trimită ce va vrea – ne-am pus încrederea și speranța doar în El.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s