”Cei trei frați au fost sfătuiți să nu meargă la căpitan, din moment ce era clar ca lumina zilei că mințea” Cronica fraților hutteriți (273)

        Burkhard i-a cerut apoi fratelui Mihai Grossmann, bătrânul din Austerlitz, să întrebe frăția dacă să dezvăluie unde erau îngropați banii. Fratele Grossman a răspuns că după înțelegerea frăției, nu era treaba lor să îl sfătuiască dacă să dezvăluie ascunzătoarea sau nu, din moment ce nu au fost întrebați când li s-au încredințat aceștia. Dar Burkhard nu a fost mulțumit de aceasta. Cu ajutorul contelui italian el a forțat lucrurile până când frăția din Austerlitz a trebuit să se întrunească din pricina sa. Acolo în prezența contelui, a început să vorbească pe larg despre cum biserica se bucurase de protecția stimatei Case de Austria pentru mulți ani și trăise în pace sub antecesorii Maiestății Sale Împărătești. Acum că împăratul, stăpânul tuturor țărilor, se oferise să ia biserica sub protecția sa împărătească, el, Burkhard simțea în inima sa că era bine să îi dăm lui banii bisericii; dacă împăratul cerea haina de pe spatele său, era de datoria lui să i-o dea. Într-un final, a cerut un răspuns clar din partea frăției din Austerlitz dacă să dezvăluie ascunzătoarea banilor sau nu.

      Câțiva frați s-au ridicat și au oferit o mărturie frăției, majoritatea dintre ei cu părerea deja menționată: că nu li s-a cerut sfatul când banii li s-au încredințat lor, așa că el nu avea nevoie de sfatul lor referitor dacă să facă dezvăluirea. Un frate adăugase că că un om care dezvăluia unde se aflau banii bisericii nu trebuia să mai fie recunoscut ca și frate, necontând cine era acesta. Dar contele devenise nerăbdător. Dându-și seama de câtă seriozitate dădeau dovadă acești frați, a folosit amenințări pentru a încerca să îi convingă. El spusese frăției că împăratul era extrem de măreț și puternic, că era capul guvernului și că era drept ca fiecare să se supună lui. La aceasta frăția nu a spus nimic, dar l-au lăsat să vorbească până când a zis tot ce avea de zis.

      Burkhard, totuși, a înțeles și din cuvintele și tăcerea lor cât de dureroasă era această tristă chestiune pentru frăție. Erau multe dregeri de glas și oftaturi. Astfel că a plecat din nou, adânc mâhnit și nerezolvând nimic.

     După aceasta, Burkhard și ceilalți trei prizonieri au fost duși de la Austerlitz cardinalului la Brünn, care ținea această afacere necurată în mâinile sale. A vorbit pentru mult timp cu ei și apoi a promis să îi elibereze pe Rudolf, Christoph, Bencker și într-un final și pe Burkhard, dar doar cu condiția ca Burkhard să spună unde se aflau banii. Cardinalul a adăugat că deja avea trei bătrâni care să le ia locul în castelul Nikolsburg, mai precis frații Hauptrecht Zapff, Heinrich Hartmann și Iosif Nägele. El era destul de sigur cu privire la aceasta, din moment ce dăduse deja porunci căpitanului Senat la Feldsberg, care reprezenta o unealtă excelentă pentru asemenea chestiuni, să nu cruțe niciun efort pentru a pune mâna pe cei trei frați. Căpitanul nu avea niciun scrupul în folosirea înșelăciunii pentru a-și îndeplini scopul. A scris o scrisoare prietenoasă către bătrânii din Neumühl, spunând că era clar că Rudolf, Christoph și Bencker vor fi eliberați și că primise porunci de la milostivul său principe [cardinalul] în numele Maiestății Sale Împărătești să îi întrebe pe bătrâni cum ar dori să fie tratați și cum ar putea ca și conducătorii să se pună în slujba lor pe viitor. Din pricina mulțimii de mercenari spanioli încartiruiți în zonă, nu putea să își părăsească căminul pentru prea mult sau să călătorească prea departe și prin urmare Hauptrecht, Heinrich și Joseph ar trebui să vină la el la Eisgrub, unde cu bucurie va vorbi cu ei față în față referitor la nevoile lor. Dar cei trei frați au fost sfătuiți să nu meargă la căpitan, din moment ce era clar ca lumina zilei că mințea. Astfel că în ciuda așteptărilor sale, planurile ticăloase ale cardinalului nu au avut parte de succes de data aceasta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: