”Singura grijă a lor era să pună mâinile pe banii bisericii…” Cronica fraților hutteriți (272)

      Colac peste pupăză, puținii bani pe care îi mai aveam erau necesari în mod urgent pentru a susține săracul nostru popor, bolnavii și pe bătrâni. Niciun bătrân nu avea autoritatea să trădeze văduvele și orfanii prin a le înstrăina proprietatea. Oricine ar fi făcut-o nu ar fi fost niciodată în stare să justifice aceasta înaintea lui Dumnezeu, nici nu îl mai puteam recunoaște pe acesta ca și frate.

     Nu ne-am obținut banii prin viclenii financiare, camătă sau speculă, ci prin muncă grea și sudoarea frunților noastre și noi îi economisisem (după cum am mai explicat) pentru a avea grijă de oamenii aflați în nevoință. Scriptura spune: „Pâinea este viață pentru nevoiași și este crimă ca să îi lipsești de ea. . . .Și bărbatul care îl înșeală pe lucrător de leafa lui varsă sânge” (NEB).

       Și totuși, încă urmând Sfânta Scriptură, noi frații doream să îi cinstim pe aceia care erau puși cu autoritate asupra noastră, arătându-ne supunerea când se cădea și dându-i Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu. Ar fi un lucru îngrozitor, care ne-ar face să strigăm la Dumnezeu, dacă Maiestatea Sa Imperială s-ar mai pângări în continuare cu sângele nostru nevinovat de dragul unei mici sume de bani care este pe drept a noastră înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor. Sângele drepților, ca acela al piosului Abel, va striga din pământ către cer. Și Dumnezeu spune prin prorocii săi că deși iartă toate păcatele, el nu va lăsa sângele nevinovat nerăzbunat.

     Cu toată seriozitatea și în frică de Dumnezeu i-am scris cardinalului. O scrisoare separată a fost scrisă bătrânilor din Austerlitz și Damborschitz, cerând ca celor patru frați din închisoare să li se dea voie să o citească și ei. Conținutul era următorul: Frații nici să nu ceară ca bătrânii să apară, nici în cea mai mică măsură să susțină sau să sugereze un asemenea lucru. Știau prea bine că singura grijă a lor era să pună mâinile pe banii bisericii (pe care cardinalul îi luase în mare parte) și că niciunul dintre bătrânii noștri nu aveau dreptul să înstrăineze vreo parte din ei. Pe deasupra, Rudolf va trebui să dea socoteală pentru lipsa lui de responsabilitate. Dacă nenorocirea era ceea ce Dumnezeu avea în minte pentru biserică, el nu ar fi liniștit de bani – doar i-ar provoca neplăceri. Și dacă Dumnezeu dorea ca unul sau mai mulți dintre bătrâni să fie întemnițați și să devină camarazii lor de suferință, reprezenta datoria fiecărui frate să rămână de neclintit și adevărat.

     Nereușita bătrânilor de a a apărea nu doar că l-a înfuriat pe cardinal, Breuner și pe contele italian, ci a fost percepută într-un sens negativ și de către Burkhard. Înaintea lui Breuner și a italianului (deja pe atunci cardinalul se întorsese la Brünn), Burkhard s-a plâns fraților din Austerlitz și Damborschitz că niciodată nu s-ar fi așteptat ca bătrânii să stea deoparte și să îl lase amanet.

      Burkhard a spus că până în ziua aceea, biserica se aflase sub autoritatea bătrânilor și că se supuse conducerii lor. Dacă bătrânii ar fi venit și s-ar fi consultat referitor la bani în frică de Dumnezeu, biserica nu s-ar fi opus acestui fapt. În timpul întemnițării sale el s-a devotat într- foarte mare măsură lui Dumnezeu, rugându-se și postind și Dumnezeu i-a arătat că nu trebuia să păstreze secretul banilor pe care știa că sunt îngropați, deoarece cât timp stăteau în pământ, nu aveau niciun folos pentru aproapele nostru. Din moment ce banii erau un dar al lui Dumnezeu, ar trebui folosiți și nu lăsați să putrezească în pământ. Mai bine ar merge la Maiestatea Sa Împărătească ca și autoritatea cea mai înaltă, sub ai cărui strămoși poporul nostru a trăit pentru mulți ani în pace. Dacă banii rămâneau în pământ, ar fi doar o jertfă adusă diavolului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: