Jurnal de Israel, ziua 1: sosire, Haifa, Cezareea lui Filip

(Tot jurnalul aici.)
(Citește ziua anterioară! zero)
Ne tot rugăm de când știm că plecăm, dar de griji n-am scăpat.
Una din ele e că nu vom auzi ceasul.
(Am un instinct involuntar de a închide telefoanele când sună.
L-am rugat pe cumnatul din State să ne sune la 3.00 dimineața, la ei e seară.
Ne-a sunat, de două ori, mulțumim.)
O altă grijă, interviul de la intrare, de ce, pe cine cunoști în Israel.
N-a fost nimic de grijă.
Am aterizat la 9.00 în ”țara cea minunată”, afară erau 20 de grade, flori, iarbă mare, ca la noi vara.
Cât e de mare iarba în Israel?
Uite-atâta:

vaci
Că altfel de unde să curgă lapte și miere, lapte sigur de la văcuțe.
Poza e făcută la poalele muntelui Hermon, chiar lângă ruinele cetății Paneas, cunoscută în Evanghelii ca Cezareea lui Filip.
cezareea
Dar asta a fost mai după masă, vă zic mai încolo.
Spre ieșirea din aeroport am trecut pe lângă o lozincă mare:
sionism
120 de ani de Sionism, sionismul este un ideal veșnic.
Ei, mi-am zis în gândul meu, e bine că sunteți sioniști, nici nu știți de ce sunteți. Pentru că așa a hotărât Dumnezeul ale cărui profeții nu le credeți, ca să fiți exact atât de sioniști cât să vreți să veniți în Israel, pentru a rezidi țara și a o transforma într-o grădină a Domnului. Că în rest rămâneți împietriți, asta e spre binele nostru, deși și dintre voi mai sunt care cred. Cu gândurile ăstea am trecut de vamă, am trecut de închirierea mașinii, ne-am logat la wi-fi, am dat telefoane pe whatsapp, am învățat cum se conduce un Fiat …??…nu știu de care, dar nou, am ieșit din aeroport și am plecat spre Haifa, cam 100 de km.
Spre sfârșitul drumului a apărut și ne-a însoțit pe dreapta tot mai aproape lanțul muntelui Carmel. Mă gândeam la Ilie, la proorocii lui Baal, la rugăciunea pentru ploaie, la un Carmel pustiit văzut de Ieremia, la un vârf al Carmelului uscat văzut de Amos dar și la strălucirea din nou a Carmelului văzută de Isaia.
…cum înaintează carmelul în mare așa va veni…” zicea Ieremia.
Netanya, Cezareea, drumuri perfecte, flori multe.
La prietenul nostru din Haifa am ajuns pe la 12.00 frânți de oboseală.
El locuiește chiar pe vârful Carmelului, într-unul din sutele de blocuri care stau cocoțate doar pe acest munte, dar toți munții lui Israel sunt plini de case.
carmel
Am dormit o oră și jumătate, am luat câte-o șaormă din Haifa și am plecat spre Galileea.
Acesta a fost traseul la dus (linia albastră):
haifa-hermon
După trecerea unui lanț de munți, cam după o oră de la plecare am început coborârea spre Galileea și a apărut marea Tiberiadei.
tiberiada
Deja pe-aici a umblat Domnul Isus.
Noi vom umbla pe-aici peste câteva zile, acum am cotit-o la stânga pe valea Iordanului în sus spre Hermon, cât putem de sus merge.
O vale largă plină de livezi de toate felurile, pe dreapta ne însoțeau sterpe ”înălțimile Golan” acea zonă de protecție între Israel și Siria, ca să nu mai poată trage sirienii asupra agricultorilor evrei.
Știam că de undeva de pe lângă Dan va începe zona militară și nu vom mai putea merge. Mașinile militare erau tot mai dese, valea se strâmta, muntele Hermon din față se vedea tot mai mare pe măsură ce mergeam spre nord. Cam 50 de km.
Am dat de cetatea de mai sus. Izvoarele Banias, zicea pancarta și era închis:
Internetul zicea altceva: cetatea Paneas apare în Evanghelii ca Cezareea lui Filipi, e cam la 50 de km de Marea Tiberiadei, spre nord:
Zice Evanghelia așa: ”Isus a venit în părţile Cezareii lui Filip, şi a întrebat pe ucenicii Săi: „Cine zic oamenii că sînt Eu, Fiul omului?“ Ei au răspuns: „Unii zic că eşti Ioan Botezătorul; alţii: Ilie; alţii: Ieremia, sau unul din prooroci.“ „Dar voi“, le-a zis El, „cine ziceţi că sînt?“ Simon Petru, drept răspuns, I-a zis: „Tu eşti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu!“ Isus a luat din nou cuvîntul, şi i-a zis: „Ferice de tine, Simone, fiul lui Iona; fiindcă nu carnea şi sîngele ţi-a descoperit lucrul acesta, ci Tatăl Meu care este în ceruri. Şi Eu îţi spun: tu eşti Petru (Greceşte: Petros.), şi pe această piatră (Greceşte: petra.) voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui. Îţi voi da cheile Împărăţiei cerurilor, şi orice vei lega pe pămînt, va fi legat în ceruri, şi orice vei deslega pe pămînt, va fi deslegat în ceruri.“Atunci a poruncit ucenicilor Săi să nu spună nimănui că El este Hristosul. De atunci încolo, Isus a început să spună ucenicilor Săi că El trebuie să meargă la Ierusalim, să pătimească mult din partea bătrînilor, din partea preoţilor celor mai de seamă şi din partea cărturarilor; că are să fie omorît, şi că a treia zi are să învieze. Petru L-a luat de oparte, şi a început să-L mustre, zicînd: „Să Te ferească Dumnezeu, Doamne! Să nu Ţi se întîmple aşa ceva!“Dar Isus S-a întors, şi a zis lui Petru: „Înapoia Mea, Satano: tu eşti o piatră de poticnire pentru Mine! Căci gîndurile tale nu sînt gîndurile lui Dumnezeu, ci gînduri de ale oamenilor.“ Atunci Isus a zis ucenicilor Săi: „Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea, şi să Mă urmeze. Pentrucă oricine va vrea să-şi scape viaţa, o va pierde; dar oricine îşi va pierde viaţa pentru Mine, o va cîştiga. Şi ce ar folosi unui om să cîştige toată lumea, dacă şi-ar pierde sufletul? Sau, ce ar da un om în schimb pentru sufletul său? Căci Fiul omului are să vină în slava Tatălui Său, cu îngerii Săi; şi atunci va răsplăti fiecăruia după faptele lui. Adevărat vă spun că unii din cei ce stau aici nu vor gusta moartea pînă nu vor vedea pe Fiul omului venind în Împărăţia Sa.“ Matei 16

poate chiar schimbarea la față din cap 17: ”După şase zile, Isus a luat cu El pe Petru, Iacov şi Ioan, fratele lui, şi i-a dus la o parte pe un munte înalt.” s-a făcut pe cel mai înalt munte de acolo de aproape, pe Hermon, dar tradiția spune altceva.
Iar Hermonul nu e un loc bun de fiscalizat tradiții, Siria bubuie în dreapta, Libanul în stânga, drumurile sunt înconjurate cu garduri să nu treci, că armata n-a terminat de deminat terenurile.
Cum nici statul evreu nu are interesul să observe adevărul istoric al unui Isus în care nu crede, cetatea Cezareea lui Filip nu rămâne nici măcar însemnată pe hartă.
Călugării ortodocși au monetizat demult locuri mai sfinte și mai fără bombe: Betleemul, Ierusalimul.
Cuvintele de mai sus au fost spuse de Domnul Isus la poalele muntelui Hermon, prin satele unui podiș așezat într-o depresiune cu cea mai binecuvântată climă din lume.
Datorită apropierii Libanului și Siriei, această zonă acum nu mai are decât puține sate:
satele

La întoarcere am mai văzut odată valea Iordanului, Tiberiada
hermon-haifa
și ne-am apropiat de Haifa în lumina asfințitului prin valea Izreel.
izreel
Am dezbătut profețiile despre clipele pe care le trăim la o cină pe o terasă din cartierul german al Haifei, chiar lîngă clădirea adunării creștinilor după evanghelie, adunare înființată se pare de fratele Marținkovski. Mai sus erau grădinile Bahai.
crestini
Venind spre casă, am urcat iar serpentinele Carmelului și ne-am oprit la câteva puncte de panoramă deasupra portului Haifei.
haifaport
Acasă ne-a așteptat coșmarul parcării. Nu există în România spații mai înghesuite ca străzile din orașele Israelului noaptea. Pe scurt, am parcat la un kilometru de casă, bucuroși că nu e mai departe și am venit pe jos.
Și ocolind mașinile de pe stradă, trotuarele fiind total blocate, eram bucuroși că am mai asistat la împlinirea unei profeții: ”Îi voi aducee înapoi din țara Egiptului și-i voi aduna din Asiria, îi voi aduce în țara Galaadului și în Liban și nu le va ajunge locul.” Zaharia 10:10

Viteza cu care se dezvoltă Israelul, (ne-a spus prietenul nostru (rudă de departe prin alianță) care e în Israel de 8 ani) este inimaginabilă: apar drumuri, localități, poduri și tunele de la an la an. Dacă n-ai fost printr-o zonă un an, mergi și n-o mai cunoști. Există o frenezie a dezvoltării și o coeziune națională în Israel care n-a fost atinsă nici de cele mai conștiincioase națiuni ale vestului.

Israelul miroase frumos, un miros asemănător iasomiei, miros care vine de la miile de arbori și arbuști cu flori sau cu arome de cele mai felurite.

Țara cea minunată.

(Tot jurnalul aici.)
(Citește ziua următoare! 2)

2 Responses to Jurnal de Israel, ziua 1: sosire, Haifa, Cezareea lui Filip

  1. ion vizitiu spune:

    Multumim frumos! Asteptam urmatoarele si Domnul sa va tina in mana Lui cea buna!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: