Nomadismul lăuntric, Vasile V. Moisescu

Caracterul nomad este specificul pur semit, din care decurg toate celelalte particularități iudaice, în primul rând separatismul.”

”Opus autoritarismului, ”spiritul de corp”, solidaritatea semitismului constă în admirabila forță a nefixării lui la nici un alt fel de viață, decât a nomadismului lăuntric.
Însăși sistemele de evrei concepute, curând sunt părăsite de către chiar părinții lor spirituali, adeverind că se trag din ”Abram, arameul pribeag (nomad). Uimitoarea lor permanență, într-o lume ostilă, pe când toate popoarele antice din jurul lor au dispărut, se datorează conservării scheletului forte al nomadismului patriarhal, neatașat artificialismelor din civilizațiile ce se perindă și pier, ca valurile izbite de stânca acoperită de ele, doar pentru un timp: ”ora” lor, față de veșnicia întrupată în poporul ales.”

”Modernii datorează mult unui Albert Einstein, Henri Bergson, Felix Mendelssohn, Heinrich Heine, etc., și tot rămân antisemiți, intrigați de rătăcirile celor ce care caută, cum pot, să scape de prigonitorii lor. Antagonismul își are rădăcinile în ura față de Cel care i-a ales, căci aceștia, în exasperare zic să-și aleagă Domnul alt popor, căci ei s-au săturat de ce le-a cășunat așa alegere. Nu se întâmplă însă nici după voia lor, nici după a celor invidioși.

”Sfințenia sa pretinde din partea adoratorilor Lui o judecată de sine fără cruțare. Ori de câte ori revenim la altarul de aramă, rearmonizarea cu Dumnezeu ne asigură o izbândă minunată asupra dușmanilor văzuți și nevăzuți.

”Organizația teocratică a poporului ales e cea mai bine concepută din lume, dar lumea nu o poate imita, căci înlătură pe Dumnezeu de la conducerea Lui efectivă, directă, în absolut toate treburile statale sau individuale. Intermediarii Lui nu-s o castă, putând fi schimbați imediat ce nu corespund necesităților cu adevărat spirituale.”

Vasile V. Moisescu, Cartea Iov, pag 36-39, Editura Samuel, Mediaș, 0269831707

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s