”Pe 6 octombrie, fratele Franz Walter, un bătrân slujitor al Evangheliei a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Vințu de jos în Transilvania.” 1621. Cronica fraților hutteriți. (267)

Pe 16 mai, cei trei frați Georg Geher, Thoman Wilhelm1 și Hans Lang au fost investiți în slujba Evangheliei la Neumül de către bătrâni prin așezarea mâinilor.

În aceeași zi, cinci frați au fost aleși pentru slujba Cuvântului și investiți de către biserica de la Neumühl: Iacob, Litzenbucher, un viticultor; Andreas Ehrenpreis, un morar;2 Albrecht Grob, un croitor; Ulrih Amssler, un fabricant de cuțite și Uhl Müllner, un șelar.

Pe 2 iunie, fratele David Stainer, un slujitor al Cuvântului a adormit la Pausram.

Pe 26 august, fratele Konrad Blossy, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul la Bochtitz.

    Pe 6 octombrie, fratele Franz Walter, un bătrân slujitor al Evangheliei a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Vințu de jos în Transilvania. Înainte de a muri, a mărturisit cu privire la pacea la care ajunsese cu Dumnezeu și cu toți credincioșii și a sa conștiință curată. De asemenea, și-a exprimat mulțumirea pentru toată bunătatea arătată lui și a trimis un rămas bun plin de dragoste bisericii din Moravia.

     Din moment ce majoritatea soldaților au părăsit Moravia în direcția Ungariei și biserica avea acum un bătrân din nou, poporul nostru spera ca răsăritul păcii să se ivească din nou iarăși după furtuna violentă. Dar exact pe vremea această, în anul plin de evenimente 1621, o neașteptată și foarte supărătoare întâmplare s-a petrecut în biserică, aceasta începând pe 2 iunie, miercurea după Rusalii. Un rezumat la ceea ce s-a întâmplat urmează.

     În seara zilei de marți (a Rusaliilor), pe 1 iunie, cardinalul Dietrichstein și-a trimis sluga, pe Allanz la Neumühl. Allanz era un spaniol prin naștere, dar fusese crescut la Nikolsburg, astfel că îl cunoșteam din copilărie. A adus o scrisoare sigilată adresată bătrânilor de la Neumühl, cerând în numele împăratului ca biserica să plătească în total mii de guldeni (suma exactă nu era menționată). În scrisoare se adăuga că toți locuitorii Moraviei care trăiau sub protecția Maiestății Sale Imperiale, indiferent de rangul lor, vor trebui să facă la fel. Allanz a livrat scrisoarea și apoi a purces la o lungă și bogată explicație proprie.

     Ca și bătrân al bisericii, fratele Rudolf Hirzel, fiind sfătuit și de ajutoarele sale, a spus că va convoca adunarea bătrânilor în decurs de cinci zile, le va citi cererea împăratului, le va asculta opinia și apoi va trimite un răspuns cât de curând posibil. După cum părea, Allanz era mulțumit. În acel moment, nu răzbătusem prin înșelăciunea și perfidia tuturor acestora.

1 După ce serviciul lui Thoman Wilhelm a fost confirmat, el a plecat din Moravia cu frații și surorile din Alexowitz și Moskowitz și s-a mutat în Transilvania. Din pricina caracterului său nefrățesc, el a fost exclus și după ce s-a căit s-a întors la Sabatisch, de unde la cererea sa a fost trimis în misiune în patria sa, zona Bregenz (Austria de nord-west). Un văduv, s-a recăsătorit și a părăsit Frăția hutterită pentru a se alătura Frăției Elvețiene. Vezi Beck, 396.

2 Andreas Ehrenpreis (1589-1662) a fost investit în slujba Cuvântului la Sabatisch în 1623 (vezi dedesubt (!), p. 699); a devenit Prim-bătrân în 1639 (vezi p. 736). A fost un scriitor prolific de epistole, slujbe și seturi de reguli, precum și cântări. Despre viața și opera sa, incluzând o listă a scrierilor sale, vezi ME, II, 165-166; Friedmann, Schriften, 111-113. Pentru „Setul de reguli Bader” sau „Disciplina Bărbierului-Chirurg” din 1654, scrisă în timpul prim-bătrâniatului său, vezi John A. Hostetler et al., Selected Hutterian Documents in Translation, 157-160. Beck n.1; Cântări scrise de către sau atribuite lui Ehrenpreis se află în LdHBr, 13-18, 55-59, 639-647, 851-864, 867-870, 873-877; Wolkan, Lieder, 243. De asemenea vezi „Epistle on Brotherly Community as Highest Command of Love,” (Epistola despre comunitatea frățească ca și cea mai importantă poruncă a iubirii), în Brotherly Community, 1-77, Introducere de Robert Friedmann.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: