Mutarea în Transilvania, la Vințu de Jos. 1621. Cronica fraților hutteriți. (265)

1621

Pe 31 ianuarie 1621, fratele Leonard Schmidt un slujitor al Cuvântului a adormit în Domnul la Nikolsburg.

Pe 4 februarie fratele Augustin Graf un slujitor al Cuvântului a adormit în Domnul la Stiegnitz.

Pe 15 martie, fratele Stoffel Ruecker un slujitor al Cuvântului a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Sabatisch în Ungaria.

Pe 20 martie, fratele Hans Staindel un slujitor al Cuvântului a adormit în Domnul la Pausram.

Pe 29 martie, fratele Iosif Seyer un slujitor pentru treburi de zi cu zi a adormit în Domnul la Damborschitz.

Pe 1 aprilie, un grup mare a fost forțat să se mute din Ungaria în Transilvania de către Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei: fratele Franz Walter un slujitor al Cuvântului; Konrad Hirzel un administrator; și 183 frați, surori și copii. Ei trăiseră la proprietățile Schächtitz și Echtlnitz, unde fugiseră de sălbăticiile inumane ale forțelor împărătești. Fratele Franz a scris o scrisoare de rămas bun tuturor bătrânilor și întregii adunări (pentru că nu era vreme de întrevederi). Le-a spus că era împăcat cu Dumnezeu și cu toți frații și surorile și că era determinat să rămână credincios adevăratei credințe până la moarte. Principele Bethlen a dus grupul în Transilvania în căruțele sale și sub propria escortă. Prin Providența lui Dumnezeu, au fost tratați cu mult mai multă bunătate de către oameni care le erau străini, și pe drum și și în Transilvania.1

1 Gabriel Bethlen rege al Ungariei (vezi deasupra(!), p. 665 n.2), a obligat 185 de hutteriți să se mute la Alwinz (Vințu de Jos) chiar la sud-vest de Karlsburg (Alba Iulia), Transilvania (România), după ce încercările de persuasiune ale comisarilor au eșuat. Vezi Friedmann, MQR, oct. 1961, 309-314; „Alwinz,” ME, I, 83-84; Beck, 393.

O cântare din LdHBr, 827-835, povestește despre plecarea lor în Transilvania. Acrostihul formează următoarea rugăciune (în traducere):

Doamne Dumnezeule, ne-ai dus de la biserica și păstorii tăi și ne-ai condus într-un ținut straniu, unde unii dintre noi nu avem Cuvântul și alinarea ta. O Doamne, nu ne lăsa să pierim, dă-ne curaj prin puterea ta. Și nu ne duce pe noi în mari ispite; întărește-ne cu Cuvântul tău. Te vom lăuda și cinsti de acum înainte pentru toată bunătatea ta și îți vom lăuda numele prin Isus Hristos, Domnul nostru. Amin.

Despre scrisoarea de trecere în siguranță pentru hutteriți pe care Gabriel a emis-o la Karlsburg în august 1625, vezi Zieglschmidt, ”Die ungarischen Wiedertäufer. . . .,” nota 47, unde documentul în latină aparte într-o ediție diplomatică; de asemenea Beck, 427, n.1.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: