Anul 1620, din nou în cronică cu alte amănunte. Cronica fraților hutteriți. (264)

Acuma vom consemna morțile fraților noștri din slujba Cuvântului și din slujba pentru treburi de zi cu zi în timpul acestor trei ani 1620, 1621 și 1622, precum și alte întâmplări însemnate din acea perioadă.

1620

Primul, pe 7 februarie 1620, fratele Hansel Kleger, un slujitor pentru treburi de zi cu zi a adormit în Domnul la Neumühl.

Pe 12 februarie, fratele Hansel Ruecker, un slujitor pentru treburi de zi cu zi a adormit în Domnul la Stiegnitz.

Pe 19 februarie, fratele Ulrih Jaussling, Prim-bătrân al întregii biserici, a fost convocat la Brünn împreună cu alți bătrâni pentru a apărea înaintea a câțiva domni însemnați din cele trei Stări ale Dietei Morave. Domnii le-au amintit fraților de toate beneficiile oferite bisericii și că trăisem sub protecția lor pentru mulți ani. Acum, cum existau oameni dibaci de toate națiile printre noi, ne-au rugat să îi ajutăm în această perioadă de nevoie acută prin furnizarea de bani și oameni pentru război. Într-un final ne-au cerut doar câteva mii de guldeni, cu o promisiune fermă a unui girant corespunzător și o învoială scrisă. Deoarece era împotriva credinței și conștiinței noastre, am refuzat pe loc, în vorbă și în scris. Ne-a îndurerat ca domnii să dorescă să facă o asemenea cerere când deja trăisem pe proprietățile lor din Moravia de atâta amar de vreme și știau foarte bine că niciodată nu am oferit veun ajutor în timpul războaielor cu turcii. Au acceptat răspunsul bătrânilor și au declarat că nu doreau să ne ceară ceva ce se afla împotriva credinței și conștiinței noastre.

Pe 6 martie, Melhior Brecht, un slujitor pentru treburi de zi cu zi a adormit în Domnul la Velké Leváre.

Pe 14 martie, sora Bärbel Wälsch, văduva lui David, cămărarul din Ebenthal (a cărui poveste a fost relatată mai devreme în această carte)1, a fost eliberată închisoarea din Zistersdorf prin intervenția minunată a lui Dumnezeu. Ea și copilașii ei mici fuseseră întemnițați pentru mai bine de doi ani și în perioada aceasta multe încercări s-au făcut pentru a o convinge să se dezică. Ea s-a întors la comunitatea-biserică cu mare bucurie.

Pe 16 martie, fratele Mihai Albrecht, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, care fusese un administrator pentru treizeci de ani, a adormit în Domnul la Kobelitz.

Pe 21 martie, fratele Bastel Gilg, un bătrân administrator și slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Schakwitz.

În iunie 1620, prin protecția lui Dumnezeu în ciuda atot-prezentelor distrugeri ale războiului, am fost în stare să sărbătorim Cina Domnului la treisprezece comunități în pace și cu mare recunoștință.

Și în acest an, am urmat exemplul strămoșilor noștri trimițând câțiva frați în diverse locuri din Germania. Au mers să îi caute pe aceia care tânjeau după adevăr și să cheme oamenii la pocăință. Uimea oamenii din Boemia (unde ambele armate inamice erau încartiruite) precum și din Germania faptul că oamenii noștri lipsiți de apărare porniseră într-o perioadă de asemenea pericol îngrozitor, când rar se întâmpla ca cineva din pătura înaltă sau de jos a populației să poată să călătorească în siguranță. Dar Domnul era scutul lor și ei se bazau doar pe el. Când sarcina lor era încheiată (prin mijlocirea oamenilor săi), el îi conducea înapoi acasă în pace și siguranță.

Pe 22 iulie am început să reconstruim comunitatea de la Tracht de pe proprietățile Nikolsburg, în special casa din sus unde trăiseră olarii. Domnii de Nikolsburg au depus un jurământ de fidelitate lui Frederick, contele palatin de atunci și l-au acceptat ca și conducător.

Pe 8 decembrie, fratele Valtin Kallenbacher un slujitor pentru treburi de zi cu zi a adormit în Domnul la Austerlitz.

1 Vezi deasupra, (!) pp. 627-62, 643-644.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: