Eclesia ideală, Vasile V. Moisescu

”…Eclesia nu se poate confunda cu nici o țară zisă creștină, termen foarte impropriu, căci (biblic vorbind) în Noul Testament sunt numai persoane creștine, nu și teritorii sau sisteme religioase, mari sau mici confesiuni.”

”Ambele eclesii (cea vechi testamentală și cea nou testamentală, n.n.) sunt proprietatea specială a Domnului. Nu suportă dominația nimănui.

”Una din caracteristicile poporului pământesc și ceresc al Domnului e spiritul de independență spirituală.”

”…turma în mijlocul căreia Duhul Sfânt v-a pus supraveghetori, ca să pașteți turma lui Dumnezeu, pe acre și-a dobândit-o pentru El, prin sângele Său.” Să respingem orice alt jug decât cel acceptat din propria inimă, trăgând jugul greutăților sfinte înjugați alături de Cel ce ne-a dat rânduielile Lui, doar spre despovărarea noastră. Apostolul Petru, oricât era de bine văzut între colegii săi, se semna însuși ”co-prezbiter între credincioșii tot de el numiți preoți (ierei). Îi îndemna să pască turma lui dumnezeu cea între voi….nu ca dominând asupra celor căzuți la împărțeală, prin sorți. Organizația ideală a Eclesiei, poruncită în Noul Testament, exclude orice autoritarism din partea fraților, cu atât mai puțin amestecul celor necredincioși.
”Ne lipsește spiritul nomad, dornic de libertate patriarhală, din dispensația a treia.”

”Așa ar trebui înțeleasă necesara organizație. Ea să fie în slujba noastră, nu invers și s-o putem schimba, ori de câte ori nu mai corespunde cu organismul viu al frățietății. ”

Nu se tem de oameni mai mult decât de Domnul decât cei ce sunt convinși că fac parte din Eclesia ideală. Se vede cât de colo deosebirea ce înlătură pretențiile. Ai Domnului, când e vorba de ales ori între voia omului ori a Domnului, se alipesc de El și lasă în grija Sa ce are să li se întâmple, totdeauna doar cu autorizație de sus. Astfel se deparazitează de frică și simt o dulce relaxare, la picioarele singurului Stăpân.”

citate din Cartea Iov, pag 178 înainte, Editura Samuel, Mediaș, 0269831707

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: