Mandatul de expulzare din 28 septembrie 1622. Cronica fraților hutteriți. (260)

      Dar era ca și cum petițiile noastre se adresau pereților, pentru că inima sa i s-a împietrit împotriva noastră. Cu altă ocazie frații noștri au încercat din nou, cu toată umilința să îl abordeze cu o petiție urgentă. În afară de petiția scrisă, unii frați au mers să îl roage direct să aibă milă și înțelegere pentru poporul nostru suferind. Cu un zâmbet pe buze și cu cuvinte batjocoritoare le-a spus, „Mi-ați adus doar o petiție scrisă de la bătrânii voștri, dar vă voi oferi un răspuns tipărit.” Apoi cardinalul le-a trimis un mandat tipărit prin slujitorul său, ca din porunca împăratului și în numele său, datat din reședința sa de la Brünn, 28 septembrie 1622.1 El conține următoarele:

Având în vedere că Maiestatea sa Sfântul Împărat Roman a câștigat victoria cunoscută de lumea întreagă.(Acesta) intenționează să restaureze ordinea în regatul său ereditar și mai presus de orice să promoveze cinstea și interesul lui Dumnezeu; având în vedere că, totuși, anabaptiștii sau Frăția hutterită, deși netolerați niciunde în întregul Sfânt Imperiu Roman, călătoresc în străinătate și ghidează greșit oamenii pentru a le îmbrățișa greșelile, interzicerea botezului nou-născuților și refuzul de a se supune autorității guvernamentale așa cum Dumnezeu a poruncit, în afară de predicarea și practicarea multor altor greșeli blestemate; având în vedere că, și mai mult, au ajutat și i-au ațâțat pe dușmanii Maiestății Sale Imperiale și a arhiducelui de Austria în revolta recentă prin comunicații și ajutor bazat pe cunoașterea lor a țării.

Prin urmare reprezintă intenția fermă a Maiestății Sale și poruncă strictă ca fiecare persoană, bărbat sau femeie, care mărturisește credința hutterită trebuie să părăească marcgrafatul Moraviei în decurs de patru săptămâni de la această dată și niciodată nu mai trebuie să fie găsiți aici de teama pedepsei cu moartea. Aceia, totuși, care își dau voie lor însuși să se întoarcă de la greșeala lor și să fie ghidați înspre calea cea adevărată li se va oferi tot ajutorul.

Iarna se pogorâse deja asupra noastră și nu știam unde am putea să adăpostim turma noastră nevoiașă de atâtea mii de suflete. După acest aspru mandat imperial, cu umilință l-am abordat pe cardinal din nou. De asemenea am apelat la principele de Liechtenstein, domnul Breuner, domnul mareșal, guvernator al Austriei și la alți domni distinși. Într-un final, în nevoința noastră extremă, l-am abordat pe însuși împăratul. L-am implorat să ne asculte umila și disperata noastră pledoarie și ne-am cerut iertare cu sinceritate pentru că nu ne-am supus mandatului împărătesc de a părăsi țara și porni în suferință și mizerie. Dar ni s-a refuzat orice fel de milă de către împărat și ni s-a dat răspunsul că Maiestatea Sa va lăsa chestiunea la discreția cardinalului von Dietrichstein.

1 Porunci de expulzare au fost emise pe 8, 17 și 28 septembrie 1622, dar un număr însemnat de hutteriți, sub pretextul convertirii la catolicism, au continuat să trăiască în comunitățile-biserici ale lor, încurajați de patronii lor de prin nobilimea catolică (ex. Domnii Karl, Maximilian și Grundaker von Liechtenstein; contele Zdeněk Žampach de Potnštejn de la Göding; sau administratorul principal al Boemiei, Adam von Waldstein, care deținea proprietatea Gross Seelowitz). Prin urmare, cardinalul a emis porunci în continuare de expulzare pe 27 noiembrie 1622 și 13 aprilie 1623. Vezi Beck, 416 n.2, pentru un rezumat al ultimului enumerat. Ambele edicte aveau în vedere eradicarea completă a hutteriților. Vezi Hruby, Wiedertäufer, 95-100.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: