”….în acel moment, 230 de oameni, tineri și bătrâni, din acele trei comunități de pe pământul cardinalului s-au dat la o parte de pe calea amară a suferinței lui Hristos. ” Cronica fraților hutteriți. (259)

      După aceasta, fiecare dintre ai noștri a trebuit să declare în mod individual dacă se va supune. Deja în acel moment, 230 de oameni, tineri și bătrâni, din acele trei comunități de pe pământul cardinalului s-au dat la o parte de pe calea amară a suferinței lui Hristos. Aceștia erau în majoritatea cazurilor membrii slabi și dezordonați care deja reprezentaseră o povară pentru biserică, din moment ce au iubit plăcerile lumii mai mult decât pe Dumnezeu și au ascultat de vocea bătrânului șarpe. Numele lor au fost imediat șterse.

      Dar majoritatea au declarat că credința lor era aceea corectă, adevărul și calea spre viața veșnică; vină viață, vină moarte, ei nu vor renunța. Cât de tare a putut, cardinalul a încercat în persoană să-i facă pe câțiva frați, în special pe Iacob Braitenstainer, administratorul din Tracht, să renunțe la credința sa, dar Iacob i-a spus în față fiind de față mulți alții că niciodată nu se va încrede în mântuire prin credința papistașă, care a dat voie oamenilor să ne dea foc la case, măcelărească oamenii noștri și să ne necinstească soțiile și fiicele noastre. Erau considerați buni creștini chiar dacă se comportau mai rău decât turcii; și totuși oameni cu frică de Dumnezeu care au lucrat cinstit să se întrețină pe ei înșiși și nu au făcut rău la nimeni erau forțați să părăsească țara. După aceasta și mai mult, cardinalul a fost redus la tăcere și nu a știut ce să răspundă.

Prin urmare, toți aceia care nu au urmat sfatul falșilor proroci sau venerat imaginea bestiei au fost alungați și jefuiți de ale lor case, pământ și bunuri în concordanță cu Cuvântul lui Dumnezeu pronunțat cu mult timp în urmă de către proroc, că aceia cărora le e frică de Dumnezeu vor fi alungați din casele lor, jefuiți și nimiciți. Astfel aleșii săi vor se vor face cunoscuți. În toate cele trei locuri, oamenilor noștri li s-a interzis să ia chiar și cât ar fi putut să ducă și nicio unealtă. Toate animalele din șeptel și orice era în case, pe câmpuri sau vii trebuia să fie lăsat în urmă. Ei de asemenea au dezbrăcat niște frați și surori, în special la Wisternitz. Slujitorii domnului cardinal au căutat bani în veșminte și tălpile papucilor. Tesla i s-a luat tâmplarului și foarfecele croitorului. Serviciile credincioase pe care i le-am oferit cadinalului, toată munca grea de-a lungul atâtor amar de ani, au fost răsplătite cu nerecunoștință crasă.

Bătrânii i-au scris cu umilință cardinalului, rugându-l, că dacă nu mai dorea oamenii noștri pe proprietățile sale, să îi lase cel puțin să își ia animalele lor din șeptel și bunurile pe care le-au câștigat cu sudoarea frunților lor. Nu ar trebui să păcătuiască jefuind oameni cu frică de Dumnezeu, pentru că Dumnezeu nu va lăsa aceasta nerăzbunată. Cardinalul a fost auzit spunând că el singur era responsabil pentru prigoana noastră și că era singurul de la care am fi putut obține ajutor, astfel că l-am implorat în repetate rânduri, și pe cale orală și scrisă, să ne arate ceva empatie ca un om aflat la putere. L-am implorat să ofere adăpost în Moravia în timpul iernii (care practic era deja pe noi) cel puțin pentru bătrâni și bolnavi, pe care vroiam să îi adunăm în două-trei locuri. Ar trebui să își amintească că trăisem în Moravia pentru mai mult de optzeci de ani și slujisem cu credincioșie pe mai mulți domni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: