” Armata împărătească era mai ticăloasă și brutală ca niciodată.” Ianuarie 1622. Continuarea războiului de 3o de ani. Cronica fraților hutteriți. (254)

1622

     Noul an a început cu aceleași necazuri cu care se terminase în anul trecut. O relatare scurtă este oferită în ceea ce urmează.

     Pe 2 ianuarie, în timp ce tratatul de pace cu maghiarii se negocia la Nikolsburg, cam o mie de maghiari au efectuat un raid de pradă care a penetrat până la Strassnitz și în cursul nopții Damborschitz. Ostașii au venit cu asemenea strigăte ce îți înghețau sângele în vine că oamenii au fugit îngroziți din casele lor în frigul ce mușca. După ce au jefuit comunitatea de tot ceea ce au putut găsi, aici fiind incluși doi cai, ostașii au plecat. Deși i-au prins din urmă pe mulți dintre oamenii noștri, nu i-au bătut sau dus cu ei. Din piață, totuși, au luat cu ei pe trei oameni și la Watzenowitz l-au găsit pe Avraam Gerber și l-au forțat să meargă cu ei (dar el a fost eliberat în curând prin ajutorul fraților de la Sabatisch).

     La ora zece, luni pe 3 ianuarie în Nikolsburg, o fanfară anunța încheierea păcii cu maghiarii după trei luni de negocieri. Dar această pace nu a făcut decât să aducă un necaz mai însemnat bisericii.

     Pe 4 ianuarie armata împărătească – compusă din valoni, francezi, spanioli, napoletani, croați, suabi de-ai lui Fugger,1 și toate felurile de târâturi – au venit din Kremsier și s-au întors înspre comunități, în timp ce armatele lui Gabriel Bethlen2 și marcgrafului de Jägerndorf3 s-au întors în Ungaria. Armata împărătească era mai ticăloasă și brutală ca niciodată.

     Pe 5 ianuarie au jefuit Bochtitzul. Toți au trebuit să fugă – frații, țăranii și chiar domnul locului. Comunității noastre i s-a dat foc, deși majoritatea clădirilor au rămas în picioare. În aceeași zi, au jefuit casa din deal de la Klein Niemtschitz. O rudă a generalului Buquoy stătea în casa din vale, ceea ce le-a oferit oamenilor o anumită protecție până când întreaga armată a trecut prin Klein Niemtschitz și a mers în treaba ei.

     Pe 6 ianuarie, deșănțații ostași s-au abătut asupra Moskowitzului. Au dezbrăcat frați și surori și chiar și școlari la maieu – unii chiar goi goluți – și i-au scos din casă în frigul iernii. Toți caii au fost luați și orice altceva a fost găsit. Unii frați au fost torturați mișelește pentru a-i convinge să aducă la lumină ceea ce era ascuns. Jaful și tâlhăria a continuat pentru câteva zile până când un căpitan franțuz a sosit și a luat oamenii noștri sub protecția sa ca ei să continue să trăiască după cum doreau și chiar să gătească și să coacă. Înainte de aceasta nimeni nu îndrăznea măcar să se facă văzut. Cătanele necinsteau fără vreo urmă de rușine orice soră pe care o prindeau, muschetarii lui Fugger fiind cei mai ticăloși dintre toți.

     Pe 6 și 7 ianuarie, pentru două zile și două nopți, oamenii noștri din comunitatea de la Stiegnitz au fost supuși violenței și imoralităților. Gașca nelegiuită a necinstit multe surori și fete tinere, le-a dezbrăcat și le-au condus așa goale pe străzi. Pe oricare frate pe care puneau mâna îl torturau și îl ardeau pentru a obține bani. Au jefuit întreaga comunitate, distrugând și săpând peste tot. Chiar dacă ceva valora doi bănuți, îl luau, împreună cu toate cazanele și ceaunele în care se producea berea, toate animalele din șeptel, drojdia și făina și grânele din depozitele subterane. Pe scurt, orice puteau găsi, luau. Jaful a continuat zile și zile. Au spânzurat un frate, Christoph directorul școlii, dar a fost dat jos din nou de către un spaniol care era plantat în casă ca și strajă. Oamenii noștri, împrăștiați în toate direcțile, nu se puteau ajuta și nici sfătui unul pe celălalt. Un frate bătrân pe nume Walser Maier a fost torturat până a murit. Îl puneau gol pe cărbuni încinși și a trebuit să își sfârșească viața în agonie. Un frate a fost ucis. Un frate și o soră bătrână, amândoi aflându-se înainte în camera bolnavilor, s-au speriat atât de tare că au fugit afară în frig și au murit înghețați. Același lucru s-a întâmplat cu o fetiță. După toate acestea cruzimi, ostașii au dat foc casei și mare parte din ea a ars.

1 „Suabi de-ai lui Fugger,” trupe aflate probabil sub comanda contelui Otto Heinrich Fugger (1592-1644), fondator al acum dispărutei ramuri Kirchheim ale Fuggerilor, celebra familie germană de negustori și bancheri care își trăgea obârșia din sec. al XIV-lea. În 1617, luptase cu armata austriaco-spaniolă împotriva Veneției, a avansat la rangul de căpitan și la declanșarea Revoltei Boeme l-a susținut pe împărat cu mercenarii săi. Vezi Allgemeine Deutsche Biographie, VIII, 184-185.

2 Gabriel Bethlen (1580-1629), urmașul proeminent al unei vechi familii maghiare care deținea multe bogății în Ungaria și Transilvania și care se raliase cu dușmanii Habsburgilor de pe vremea lui Ferdinand al II-lea. Ales rege al Ungariei în 1620, a fost forțat să abandoneze coroana la pacea de la Nikolsburg (31 decembrie 1621 sau ianuarie 1622), într-un compromis prin care câteva județe în Ungaria superioară în afară de Transilvania îi erau oferite. Prin căsătoria sa cu Catarina von Brandenburg în 1626 i-a devenit cumnat lui Gustav Adolf al II-lea, rege al Suediei. ME, I, 318; Schaff-Herzog, VIII, 424d.

3 Ioan Georg, marcgraf de Brandenburg, duce de Jägerndorf; în 1621, plasat sub interdicție împărătească pentru că a pactizat cu Frederick al V-lea, rege al Boemiei. Până la moartea sa pe 2 martie 1624 a luptat fără succes de partea lui Gabriel Bethlen pentru posesia marcgrafatului Jägerndorf (Silezia). În 1611, Ioan Dionys de Zerotin le-a poruncit hutteriților să confecționeze o canapea ornată pentru marcgraf; vezi Hruby, Wiedertäufer, 27.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s