”În timpul acestui an, o treime dintre oamenii din comunități și-au întâlnit moartea.” Noiembrie-decembrie 1621. Cronica fraților hutteriți (253).

       Pe 2 și 3 noiembrie, acești oameni depravați au întreprins un raid asupra Lettonitzului și Damborschitzului din nou. La Damborschitz au dezbrăcat mulți frați și surori și au necinstit zece surori. După ce au dezbrăcat de tot o tânără cusătoreasă, au violat-o până când zăcea, se presupune, moartă.

       Pe 5 noiembrie, un detașament de spanioli a venit la Austerlitz din Viena, prefăcându-se că reprezintă un convoi cu bani pentru Kremsier. Când gărzile generalului von Teufenbach i-au oprit din a intra în comunitatea noastră din Austerlitz, și-au forțat intrarea și au tras în gărzi. În zarva iscată, l-au împușcat pe fratele nostru Șadrah Ochsenmüllner și au semănat groaza pe cuprinsul comunității.Într-un final, pentru că trebuiau să se supună generalului, au reușit să ajungă la o înțelegere și răzmerița a fost potolită înainte ca întreaga comunitate să fie în totalitate jefuită.

       Pe 9 noiembrie, comunitatea de la Damborschitz a fost din nou jefuită și li s-au luat patru boi, precum și ceasul și pendulele (pe care reușisem până atunci să le păstrăm).

      Pe 9 decembrie, cincizeci de călăreți și mulți muschetari au sosit la Damborschitz din Wischenau. Oamenii au fugit în codrii, dar administratorul, care era bolnav în stadiu final și o soră care îl îngrijea au rămas în urmă. Jefuitorii i-au găsit. L-au luat pe bolnav din patul său și l-au torturat cu menghina de cap și cea de degete pentru a-l convinge să le arate unde se presupune că ar fi fost îngropată comoara în curte. Când administratorul nu a făcut dezvăluirea (și nici nu avea de unde) l-au lăsat în pace. Au mers la țăranul din Damborschitz care le spusese despre această comoară pe când se aflau la Wischenau. Țăranul le-a arătat un ditamai pietroiul în afara dormitorului, aproape în mijlocul curții, sub care se presupunea că este îngropată comoara. După ce piatra a fost dată la o parte prin mari eforturi și au săpat mult timp fără să găsească nimic și-au dat seama că au fost înșelați. Țăranul a primit o bătaie pe cinste drept recompensă și apoi cătanele au abuzat bătrâna soră, tratând-o strigător la cer prin intermediul poftelor lor trupești nelegiuite.

Astfel că acest an 1621 a trecut cu nenorocirile și cruzimea aferentă lui, care nu pot fi descrise în totalitate. În timpul acestui an, o treime dintre oamenii din comunități și-au întâlnit moartea. Coșmarul a continuat în anul următor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s