”Când ai noștri s-au întors să o îngroape, câinii mâncaseră tot din ea, mai puțin capul.” Cronica fraților hutteriți. (251)

Pe 22 mai, armata împărătească a avansat înspre Neuhäusel1 și aproape tuturor soldaților din Moravia li s-a poruncit să li se alăture. În același timp, generalul Hans Breuner coborâse la Pausram cu un întregul regiment de infanterie și câteva detașamente de cavalerie. Au acaparat tot ce au vrut din atelierele noastre și din alte locuri din comunitate. Generalul însuși le-a oferit vinul fraților ca și pradă de război. Erau șapte butoaie din acesta, tot fiind băut în jumătate de zi și drept urmare multe stricăciuni s-au făcut. Din Pausram acești soldați au pornit spre Neumühl să își dezlănțuie focul lor și să efectueze un mare raid. Ei și prostituatele lor au spus în mod public că generalul a zis că îi va lăsa să jefuiască din Neumühl tot ceea ce doreau. Ei au fost atât de nerăbdători să ajungă la Neumühl că nici măcar nu au mâncat sau băut pe drum și oamenii din Neumühl erau terorizați de iminenta lor sosire. Dar când generalul a sosit în avans cu o parte din cavaleria sa și i-a găsit pe oameni prietenoși și respectuoși, acesta a trimis porunci infanteriștilor care se apropiau să se oprească la livada de cireși din Neumühl și să mărșăluiască prin câmpurile de grâu înspre Saitz. Oștenii lui au fost dezgustați de acest ordin. I-au acuzat pe frați că le-au dat generalului lor o sumă însemnată de bani pentru a-l face să se răzgândească. Nu îi dădusem nici o lețcaie; doar i-am trimis niște provizii – vin, bere, pâine și ovăz. Astfel că încă odată Dumnezeu a îndepărtat dezastrul de la comunitatea noastră din Neumühl.

Pe 15 iulie, când soldații străini staționați în Moravia au intrat în Ungaria, comunitatea noastră de la Schadowitz a fost jefuită din nou. În aceeași zi, soldații străini din garnizoana Brünn au efectuat o razie în comunitatea sărăcită și arsă de la Klein Niemtschitz. Au cărat de acolo treizeci și cinci de căruțe de pradă – tot ceea ce au găsit, incluzând grâne.

Pe 7 august, un număr mare de maghiari au pătruns ajungând până la Landshut. Aceștia au jefuit comunitățile noastre de la Kostel și Altenmarkt și au luat toate animalele din șeptel de acolo, incluzând caii lor. Au luat cu ei și câțiva oameni, dar majoritatea lor s-au întors în curând.

Pe 8 august, valonii ne-au jefuit comunitatea noastră de la Göding, precum și orașul și moara.

Pe 10 și 16 august, Kobelitzul de asemenea a fost jefuit de câteva ori de către valoni. Au luat de acolo treisprezece cai și în același timp au luat trei din Tscheikowitz.

Pe 10 august, valonii au jefuit Schadowitz. Au necinstit câteva surori, în special două care erau bolnave și au lovit o soră cu ghetele lor cu atâta brutalitate că a vomitat. Apoi au furat toți cei trei cai și doisprezece boi.

Pe 18 august, valonii au făcut o razie în Damborschitz, jefuind și comițând multe atrocități. Au ars din temelii casa din deal precum și moara acționată de boi din vale.

Pe 22 august, trupele străine au intrat în Moravia din nou și au trecut prin Lundenburg după ce au fost înfrânte de maghiari la Neuhäusel, unde generalul lor contele Buquoy a fost omorât.
conte
(Charles Bonaventure de Longueval, Conte de Buquoy)
Din nou a existat o teroare extinsă în lung și-n lat, și oamenii au fugit din comunitățile din sud. Soldații nu au rămas totuși pentru prea mult timp, ci s-au retras în Hradisch (Uherské Hradiště) și Brod în Ungaria (Uherský Brod). Restul trupelor împărătești, cu domnul Maximilian von Liechtenstein numit acum general, au tăbărât în insulele Schütt.
2

Câteva zile mai târziu, pe 27 august, o gloată formată din acești ticăloși valoni au venit la Schadowitz și au făcut un atac surpriză asupra comunității noastre. Era revoltător cum molestau surori, măritate și nemăritate și necinsteau fetițe chiar de unsprezece sau doisprezece ani. Toți au fost scoși din casele lor. Pentru câteva zile nimeni nu a îndrăznit să se întoarcă deoarece nelegiuiții prădători jefuiau peste tot. În toată nenorocirea aceasta, o soră a murit și a trebuit să fie lăsată neîngropată. Când ai noștri s-au întors să o îngroape, câinii mâncaseră tot din ea, mai puțin capul. Era o perioadă de groază cumplită, când nici măcar morții nu puteau să și-i îngroape.

1 Neuhäusel (Nové Zámky, județul Nitra), oraș de pe râul Nitra, la aprox. 89 de km sud-est de Bratislava; construit de Friedrich von Zerotin (m. 1598).

2 Insulele Schütt, sud-est de Bratislava: Grosse Schütt Insel (Velký Žitný Ostrov) în partea cehă; Klein Schütt Insel (Malý Žitný Ostrov sau Szigetköz) pe partea maghiară a Dunării, împrejmuit de două brațe numite Malý Dunaj, respectiv Mosoni-Duna. Acestea sunt mari parcele de pământ formate prin depozite aluvionare pe ambele maluri ale râului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: