Ianuarie-februarie 1621. Cronica fraților hutteriți. (249)

1621

Suferința și necazul deja descris au continuat în anul 1621. Era un an malefic, plin de chinuri.

Chiar de la începutul anului, pe 2 sau 3 ianuarie un lucru terifiant s-a întâmplat. O soră din Teikowitz care încăpuse pe mâna valonilor acolo fugise și se afla în moara din Ostra Maghiară, când a auzit că armata împărătească avansa dinspre Auspitz înspre Ostra Maghiară și în locurile înconjurătoare. Copleșită de frică și disperare, și-a aruncat bebelușul în râul Morava. Era pe punctul de a se arunca ea însuși pentru a scăpa din a cădea din nou în mâinile acestor sodomiți, dar a fost ținută și mustrată pentru lipsa ei de credință.

Pe 5 ianuarie, cele două comunități ale noastre de la Pribitz și Nuslau au fost jefuite și arse până la temelii. La Pribitz, în special, pierderea a fost însemnată.

Pe 6 ianuarie, comunitatea de la Kobelitz a fost jefuită pentru prima oară și apoi de nenumărate ori, până când nimic nu a mai rămas. Toate animalele lor din șeptel le-au fost luate.

Pe 8 ianuarie, comunitatea noastră de la Watzenowitz, care devenise mai valoroasă de la reconstruirea ei, a fost arsă din temelii de trupe împărătești.

Pe 12 ianuarie, Hans Walmann, administrator la Pruschanek, a fost omorât de polonezi; totul în comunitate a fost jefuit de către soldați și țărani.

Pe 23 ianuarie, cum armata împărătească a atins frontiera maghiară și armata maghiară și-a croit drum peste Micii Carpați, cele două comunități ale noastre de la Wessely și Neudorf au fost arse din temelii. Au existat câțiva la Wessely care au fost prea bolnavi ca să fugă și cu nimeni în stare să îi ajute, au murit de o moarte îngrozitoare în incendiu.

Pe 24 ianuarie, ceea ce mai rămăsese din comunitatea de la Schadowitz a fost răscolită și jefuită de către domnii Guritschän.

Pe 28 ianuarie și de multe ori după, comunitatea de la Nikoltschitz a fost prădată, până când nimic nu a mai rămas. Piele, sare, grăsime, lână, tigăi de cupru – pe scurt, totul – a fost dus.

Pe 2 februarie, polonezii au întreprins un raid asupra Herspitzului. Georg Fückel administratorul a fost împușcat mortal în interiorul casei, iar grădinarul a fost torturat și ars până când a murit.

Pe 2 februarie, polonezii au atacat de asemenea Damborschitzul. Au găsit și golit toate cămările atașate și pivnițele ascunse. L-au torturat și ars pe Hansel Scherer până a murit, un frate bătrân cu păr cărunt și l-au torturat cu cruzime pe administratorul din Urschitz și pe alți frați i-au întins, torturat cu menghina de cap și i-au ars.

Pe 6 februarie, comunitatea noastră de la Protzka a fost jefuită de polonezi, în timp ce Velké Leváre și Skt. Johannes au fost jefuite de către trupele împărătești din Marchegg.

Pe 8 februarie, cavalerie saxonă a jefuit comunitatea de la Polehraditz și printre alte lucruri au furat douăzeci de butoaie de vin de cea mai bună calitate.

Pe 14 februarie, cam două mii de maghiari au trecut râul înghețat Morava la Landshut, răscolind și jefuind Kostelul și Altenmarktul. Au furat douăzeci și patru de cai și au dus cinci oameni, unii dintre aceștia întorcându-se. La Kostel un frate a fost împușcat mortal.

Pe 19 februarie, clădirilor de la Polehraditz li s-a dat foc din nou.

Pe 22 februarie, comunitatea de la Alexowitz a fost din nou foarte tare jefuită și privată de patru cai pe care reușiseră să îi păstreze până atunci.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s