”…câteva surori s-au ascuns după roțile morii, în apă pentru a-și păstra cinstea intactă.” Cronica fraților hutteriți. (247)

Între timp, armata împărătească avansa din ce în ce mai adânc în Moravia. Pe 14 decembrie, valonii au întreprins un raid asupra Teikowitzului pentru prima oară, jefuind și arzând o parte din comunitate. Ei au rănit câțiva frați, au necinstit unele dintre surori și au răpit o copilă de doisprezece ani, fiica lui Beniamin Rieker care până în ziua de azi nu s-a întors la noi. El atât de tare a plâns-o că a murit de inimă rea.

Întâmplările îngrozitoare de la Teikowitz au reprezentat un șoc teribil pentru noi, oferind o mostră pentru relelor care vor urma. Și totuși încă speram (în timp ce comunitățile din sus,1 se pregăteau de fugă cât de temeinic puteau) că lucrurile se vor îmbunătăți cât de curând vor sosi generalii, pentru că oamenii spuneau că împăratul luase Moravia sub protecția sa și că haiducii care se purtaseră cu atâta atrocitate acționau din proprie voință.

Pe 17 decembrie, totuși, Teikowitzul a fost din nou jefuit, de asemenea Stiegnitzul și Wischenaul și Tschermakowitzul curând după. Toate felurile de spărgători malefici au venit: valoni, franțuzi, croați, polonezi și muschetarii germani ai contelui Fugger care erau printre cei mai răi. Au jefuit cele patru comunități timp de câteva zile și au cărat tot ceea ce doreau. Când o gașcă a plecat, alta a sosit, supunându-ne la violența și sodomia lor. Pentru ca să pună labele pe banii noștri, i-au torturat în mod neîndurător pe unii dintre frați și i-au ucis pe trei dintre ei. L-au ars și torturat pe administratorul din Wischenau cu asemenea cruzime că a murit în agonie.2 La Stiegnitz, au tratat soția pivnicerului în aceeași manieră. Ea era o dragă soră bătrână, avansată în etate, care alunecase pe scări și își rupsese mâna. Deoarece era soția pivnicerului, ei doreau ca ea să le arate unde erau banii, au sărit pe ea i-au făcut câteva tăieturi la cap și i-au ars tălpile picioarelor ei până când nu mai putea să meargă. După toate acestea au necinstit-o și a murit câteva zile mai târziu. Multe femei respectabile, tinere și chiar și fetițe și băieței de opt-nouă ani au fost necinstiți în mod brutal.

La moara din Tschermakowitz câteva surori s-au ascuns după roțile morii în apă pentru a-și păstra cinstea intactă, nepăsându-le cât de frig era pe vremea aceea aspră, iernatică. Dar soldații nelegiuiți le-au găsit și și-au făcut poftele cu ele.

Pe 19 decembrie, cele două comunități de la Alexowitz și Bochtitz au fost jefuite.

Asemenea lucruri îngrozitoare s-au întâmplat, la fel ca și în alte locuri (deja relatate), că toți bătrânii și întreaga biserică era paralizată de frică. Au evacuat unele dintre comunități, Pribitzul fiind inclus, care deja înduraseră multe suferințe din pricina trupelor poloneze ale împăratului și de asemenea Pohrlitzul, Klein Niemtschitzul [lângă Prahlitz] și Bochtitzul. Au fugit înainte ca maleficii oșteni să îi ajungă, pentru că nimeni nu dorea să se expună unui asemenea pericol și exista o groază totală în cuprinsul Moraviei printre bogați și săraci laolaltă. Nu exista nimeni în țară la care să apelezi pentru sfat sau ajutor. Peste tot, soldații își satisfăceau poftele și făceau ceea ce doreau. Cel care se comporta cel mai brutal și putea să se laude cu cele mai însemnate răutăți și depravare era admirat cel mai mult.

Aceia în stare să să se salveze din comunitățile din sus au fugit la Alexowitz și în comunitățile din jos.

Oamenii din Pribitz, Pohrlitz, Nuslau, Klein Niemtschitz și Moskowitz au fugit la Pausram, Austerlitz, Damborschitz, Kobelitz și Nikolsburg. În decurs de câteva zile a fost necesar să abandonăm Schadowitzul, Kostelul și Altenmarktul și să fugim înspre Göding și Wessely. Oamenii din Neumühl și Kostel s-au refugiat la Eisgrub, unde domnii le-au permis să se adăpostească în castel.

1 „Comunitățile din sus”: vezi deasupra (!), p. 382, n.4.

2 Numele administratorului era Ule; Beck, 385-386.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: