”…poporul, care din pricina credinței lui era urât mai mult decât celelalte.” Cronica fraților hutteriți. (246)

Pe parcursul verii, cele două mari armate ale lui Ferdinand al II-lea și Frederick al V-lea tăbărâseră una în fața celeilalte în Austria fără ca vreo mișcare decisivă să se petreacă. În timpul acestei perioade s-au petrecut raidurile în Moravia menționate mai sus. Toamna, ducele Bavariei a intrat în posesiunea Austriei superioare și electorul Saxoniei a invadat marcgrafatul Lusatiei. Apoi ducele Bavariei și generalul împărătesc contele Buquoy a mărșăluit asupra Boemiei.1 Deși dușmanii lor îi urmăriseră îndeaproape, trupele împărătești capturau un oraș sau sat după altul, până când cele două forțe armate au ajuns la Praga și au purces la bătălia de la Muntele Alb de pe 8 noiembrie. Oastea lui Frederick a fost înfrântă în mod rușinos și toți soldații săi au fost puși pe fugă. Frederick, soția sa și curtenii împreună cu mulți domni importanți și ofițeri au trebuit să plece din Boemia, din moment ce orașul Praga l-a trădat. Drept rezultat al bătăliei, împăratul a adus aproape întregul regat al Boemiei la supunere în decurs de câteva zile. Astfel că în frigul iernii, un nou pericol, un mare necaz plana deasupra comunității-biserici, iar un val chema un altul.

Prin multe experiențe chinuitoare am experimentat cum brutalele trupe străine ne vor trata poporul, care din pricina credinței lui era urât mai mult decât celelalte. Părea cam imposibil, totuși, să încerci să fugi în mijlocul iernii cu un asemenea grupușor nevoiaș, care cu siguranță ar fi pierit de pe urma frigului, astfel că am decis să ne încredințăm lui Dumnezeu, să rămânem în casele noastre și să așteptăm ceea ce el îngăduia. Ne îndreptam atenția spre Dumnezeu în mod constant, devreme sau târziu, rugându-ne cu înfocare pentru protecția săracelor noastre văduve și orfani în timpul iernii aspre.

Fratele Ulrih Jaussling, prim-bătrân al întregii biserici, prin urmare a căzut de acord împreună cu ceilalți bătrâni să trimită un frate cu o scrisoare adresată comandanților împărătești generalul domn von Teufenbach,2 generalul domn Maximilian von Liechtenstein,3 , domnul Adam von Waldstein (supraveghetorul principal al Boemiei) și altor domni din Moravia care ne erau cunoscuți nouă. Cu toată modestia am explicat că nu aveam nicio vină în acest îngrozitor război și i-am implorat să își folosească puterea lor dată de Dumnezeu pentru a proteja săracul și fără de apărare popor al nostru, care niciodată nu a ridicat mâna împotriva nimănui. Dar avangarda împărătească a înaintat foarte repede cu haiducii ei, cei mai răi dintre toți. Spanioli, napoletani, francezi și polonezi imediat și-au început obișnuitele atrocități în locuri înspre est. Proprietățile domnilor care se bucurau de protecție împărătească nu erau mai mult cruțate decât ale celorlalți. Ei chiar l-au atacat pe domnul comisar care fusese trimis la împărat cu scrisori din partea Dietei Regionale – au tras în ei, i-au ucis și pe unii dintre ei i-au luat prizonieri. Nimeni nu putea călători în direcția din care veneau soldații; toți trebuiau să fugă. Astfel că fratele menționat mai sus nu a putut să livreze petiția noastră și s-a întors acasă. (Mai târziu a fost trimis din nou, deși și de data asta cu la fel de puțin succes cu o petiție pentru generalul Buquoy).

1 Vezi Wedgwood, Thirty Years War, 123-129; Theatrum Europaeum, I, 458-463; Beck, 385.

2 Rudolf von Teufenbach (1582-1653), mareșal de câmp împărătesc sub generalul Buquoy. Allgemeine Deutsche Biographie, LIV, 682-685.

3 Maximilian von Liechtenstein, din familia aristocrată austriacă Liechtenstein-Nikolsburg; vezi Falke, Geschichte des fürstlichen Hauses Liechtenstein (3 vol., Viena, 1868-1883).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s