”Dumnezeu consideră că este just și corect să pedepsească prin durere pe aceia care îndurerează poporul său.” Cronica fraților hutteriți. (244)

După ce l-au rănit grav pe Hans Iacob Wolf deoarece era slujitorul principal, l-au dus ca și prizonier împreună cu șaizeci de persoane, majoritatea surori. De asemenea, ei au luat multe prăzi și toți caii, vacile, boii îngrășați și cei pentru munci plus multe provizii. Pe scurt, felul în care i-au tratat pe tineri și bătrâni, pe invalizi și bolnavi, femeile gravide și mame cu nou născuți a fost atât de sinistru, diavolesc și inuman că asemenea barbarie nu s-a mai petrecut înainte pe pământurile noastre. Chiar și turcii și tătarii, care nu se pretind creștini, ar fi fost de părere că s-a întrecut măsura. Ți se rupea inima, mai mult decât natura omenească ar fi putut îndura ca o soție să își vadă soțul fiind doborât la pământ și ucis înaintea ochilor ei, ca un soț să își vadă iubita sa soție necinstită, ca mamelor să li se smulgă copiii din brațe și să fie aruncați cât colo și ca oamenii să își vadă rudele duse. Toate felurile de sodomii strigătoare la cer au fost făcute. Este imposibil să le transpui pe toate în cuvinte – chiar și o piatră (ca să nu pomenim de o inimă omenească) ar fi fost mișcată de compasiune. O, plânsetul, suferința și îngrozitoarele chinuri pe care Domnul Dumnezeu le-a îngăduit să se pogoare asupra poporului său! Și alții din Moravia, din înalta societate sau din cei de jos au îndurat aceleași lucruri.

Pohrlitzul a fost de asemenea jefuit de către acești nemernici. Doi frați au fost uciși, unul în vârstă de cel puțin optzeci de ani și trei au fost răniți mortal. Comunitatea a fost jefuită și toți caii au fost luați. La Schabschitz (Žabčice), la ferma domnului de Seelowitz, alți doi frați au fost împușcați.

Dumnezeu Peamărețul, totuși, nu a putut să lase asemenea violențe îngrozitoare să continue fără să fie pedepsite. După toate relele nesăbuite pe care le-au făcut, ticăloșii au dat să se întoarcă în Laa (de unde veniseră), luându-i cu ei pe săracii frați și surori pe care-i prinseseră și toată prada din Pribitz și din satele dimprejur. Dar, între Höflein (Hevlin) și Grafendorf (Hrabětice) au fost atacați și puși pe fugă de către cavaleria moravă și soldații maghiari, care auziseră de ticălosul lor raid din Pribitz. Asemenea împușcături și tăieri cutremurătoare au urmat că prinșii au putut doar laconic să le descrie pe toate. Mulți dintre polonezi și-au abandonat caii și s-au ascuns în apă și prin stufăriș să își salveze viețile. Dar aceasta nu le-a ajutat prea mult. Muschetarii și-au aruncat muschetele și armele la o parte, ținându-și mâinile deasupra capetelor lor și în numele lui Dumnezeu implorau pentru viețile lor. Dar nu mai multă milă le-a fost arătată decât ei arătaseră celor nevinovați. Când câțiva dintre ei au observat că unii dintre ai noștri erau cruțați (pentru că prinșii nu au fost vătămați), s-au îmbrăcat cu hainele pe care le-au furat de la noi și se dădeau drept frați capturați. Dar aceștia au fost recunoscuți după părul lor (din moment ce maghiarii erau observatori fini ai acestui aspect) și după înfățișarea lor cazonă, așa că au fost uciși. Ceea ce s-a întâmplat a fost atât de devastator că oamenii noștri au crezut că acestor ostași li se plătea felul în care i-au tratat pe ceilalți în același mod. S-a estimat că șase sau șapte sute de oameni au fost măcelăriți; o sută șaizeci de oameni au fost făcuți prizonieri, douăzeci de căruțe de pradă și toate animalele din șeptel [pe care ei le furaseră] le-au fost luate. Cam cincizeci dintre ai noștri au fost salvați din ghearele lor și trimiși înapoi la comunitate. Toți au trebuit să recunoască cum că Domnul Dumnezeu le-a pedepsit imediat teribilele lor atrocități, chiar înainte ca soarele să apună. Dumnezeu a răzbunat răul acestor scursuri sodomite, acești oameni posedați de către diavol, pentru că el consideră că este just și corect să pedepsească prin durere pe aceia care îndurerează poporul său.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s