”…în decurs de două sau trei ore au ucis cincizeci și doi de frați.” Cronica fraților hutteriți. (243)

Pe 25 martie, aproximativ trei sute de polonezi au întreprins un raid surpriză asupra Austriei și Moraviei. Au jefuit Kobelitzul și Pruschanekul, furând șapte cai din Kobelitz și apoi au trecut la Lettonitz,1 unde ne-au tratat cu nespusă brutalitate. I-au ucis pe cinci dintre frații noștri, au împușcat un bebeluș în brațele mamei sale, au rănit mulți frați și surori, au jefuit casa și au luat șase dintre caii noștri.

Pe 17 iulie, polonezii au întreprins un raid asupra comunității noastre de la Velké Leváre; au jefuit casa, au violat o soră, au lovit mortal un copil în brațele tatălui său și au torturat cu cruzime câțiva frați într-un efort de a face rost de bani, mutilându-i și arzându-i atât de tare că unii dintre ei au murit.

Pe 28 iulie un foarte tragic și îngrozitor incident s-a petrecut la Pribitz, mai urât decât orice s-a întâmplat până acum în război și mai terifiant decât orice am auzit până acuma.2 La trei dimineața, când toată lumea dormea în pace în paturile lor, o forță de 1500 de călăreți și muschetari (trupe împărătești, dar majoritatea lor polonezi) au atacat pe neașteptate și într-o manieră violentă Pribitzul. Au fost atât de dezinhibați, ticăloși și sălbatici că în decurs de două sau trei ore au ucis cincizeci și doi de frați, dar și o soră cu copilul ei. Cincizeci și patru de oameni au trebuit să fie îngropați simultan, printre ei aflându-se mulți frați extraordinari și influenți, incluzându-i pe fratele Georg Bieberstein, un slujitor al Cuvântului; Felix Haushalter (un administrator) din Weisstätten; Valtin Kellner (un pivnicer) și ajutorul său Kaspar Tischler; Hans Ausgeber (un comerciant); Martin Schultes din Neumühl; Hansel Stainer, directorul școlii; Heinrich Schuster (prim-cizmar); Uhl Schneider (prim-croitor); Jähne Gerber (prim-tăbăcar); Petru Schmidt (prim-fierar); Christoph Messerer (un fabricant de cuțite); și mulți alții.3

Pentru a face rost de bani, Polonezii i-au torturat pe unii dintre frați într-un mod oribil, în special Heinrich Schuster, care a fost ars cu un fier încins în foc; i s-au perforat șoldurile, apoi i s-a turnat și aprins acolo praf de pușcă și într-un final a fost tăiat într-un asemenea hal că de abia mai semăna a făptură umană. Lui Kaspar, ajutorul pivnicerului, i s-a turnat grăsime fierbinte peste trupul său gol și a fost ars pe abdomen cu tigăi încinse în foc. Degetele lui Avraam Messerer i-au fost smulse cu clești și apoi a fost tăiat în bucățele. Petru Schmidt a fost atât de tare torturat și ucis după ce le-a spus cu curaj tâlharilor că și dacă ar fi știut unde se afla un cufăr cu aur și tot nu li l-ar fi arătat. Capul unui frate i-a fost răsucit până când fața îi era în spate și alte atrocități au fost comise.

Atacatorii au rănit grav încă vreo șaizeci de persoane – împușcându-i, înjunghiindu-i, bătându-i și tăindu-i atât de tare că mulți au murit după. Au necinstit fără vreo urmă de rușine nenumărate surori măritate și nemăritate și chiar și fetițe de zece, doisprezece ani.

1 Lettonitz (Letonice), sat la nord-est de Austerlitz (Slavkov). Zeman, Topography, #74; Beck, 381.

2 Vezi Beck, 382-389; de asemenea vezi p.636(!) n.1 deasupra.

3 Beck, 387-389, îi enumeră pe toți cei care au pierit, în total fiind 71.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: