Cruzimile continuă, februarie-martie 1620. Cronica fraților hutteriți (242)

Pe 7 februarie, în timp ce Frederick se afla la Brünn în Moravia primind tributul Dietei regionale, cam o mie de soldați polonezi au întreprins un raid surpriză prin Moravia în Austria.1 S-au mișcat atât de repede că nu putea să li se țină piept și au luat mari cantități de pradă în drumul lor. Au jefuit trei din comunitățile noastre – Schadowitz, Watzenowitz și Göding – rănind sever cam douăzeci de frați și surori. La Schadowitz un frate a fost împușcat și a murit, iar o soră a fost violată. Au luat patruzeci și unu din caii comunității cu ei în timp ce înaintau în forță.

La ora trei în dimineața lui 24 martie, garizoana imperială Laa an der Thaya a întreprins un raid asupra comunității noastre de la Mosckowitz cu călăreți, dar și infanteriști. Au jefuit tot locul acela, luând toate vacile, oile și purceii noștri și apoi dând foc la clădiri și apoi au dat foc la clădiri, reducând la cenușă majoritatea lor. Atacul a venit în timp ce toată lumea dormea în paturi și în șocul și groaza lor, frații și surorile nu au putut să scoată afară la timp o fată simpluță și ea a murit arsă.

Pe 25 martie, aproximativ trei sute de polonezi au întreprins un raid surpriză asupra Austriei și Moraviei. Au jefuit Kobelitzul și Pruschanekul, furând șapte cai din Kobelitz și apoi au trecut la Lettonitz,2 unde ne-au tratat cu nespusă brutalitate. I-au ucis pe cinci dintre frații noștri, au împușcat un bebeluș în brațele mamei sale, au rănit mulți frați și surori, au jefuit casa și au luat șase dintre caii noștri.

Pe 17 iulie, polonezii au întreprins un raid asupra comunității noastre de la Velké Leváre; au jefuit casa, au violat o soră, au lovit mortal un copil în brațele tatălui său și au torturat cu cruzime câțiva frați într-un efort de a face rost de bani, mutilându-i și arzându-i atât de tare că unii dintre ei au murit.

1 Vezi C. V. Wedgwood, The Thirty Years War (New York, 1961), 116; Theatrum Europaeum, I, 324; Beck, 380. Regele Sigismund al Poloniei a pus hoarde barbare de cazaci și poloni la dispoziția cumnatului său, Ferdinand al II-lea.

2 Lettonitz (Letonice), sat la nord-est de Austerlitz (Slavkov). Zeman, Topography, #74; Beck, 381.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: