1620. Cronica fraților hutteriți. (241)

Din moment ce era voința preamărețului Dumnezeu să îl ia pe dragul frate Sebastian Dietrich din această lume, am respectat vechiul, demnul de laudă obicei ai credincioșilor. Pe 18 decembrie în același an 1619, o adunare s-a ținut la Damborschitz a tuturor bătrânilor din slujba Cuvântului și din slujba pentru treburilor de zi cu zi, precum și a tuturor cumpărătorilor, comercianților și a multor alți frați în care se avea încredere din toate comunitățile. În frica de Domnul, acești frați și-au așternut marea lor nevoință înaintea lui Dumnezeu (așa cum e bine) pentru a numi un alt păstor credincios pentru biserică în aceste timpuri extrem de periculoase.

După consfătuiri lungi și atente, ei au ajuns la decizia plină de bucurie și unanimă pentru a-i încredința dragului nostru frate Ulrih Jaussling conducerea bisericii și responsabilitatea îngrijirii ei în toate feluri cu fervoare sfântă. Fratele Ulrih s-a cutremurat în fața acestei foarte importante slujbe și își deplângea simplitatea și neconformitatea sa. Dar din moment ce nu dorea să refuze să facă această slujbă, s-a supus cu obediență și i-a rugat pe toți să se roage ca Dumnezeu să îi ofere binecuvântare, har și înțelepciune cerească necesară pentru o asemenea sarcină. Aceasta a fost făcută cu credință profundă și apoi bătrânii l-au investit, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru darul său. Au spus că vor da ce au mai bun pentru a-l ajuta.

Pe 10 decembrie Mihai Oberacker, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Wessely.

Pe 16 decembrie Dietrich Pfingsthorn, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Pohrlitz.

1620

În anul 1620, îngrozitorul război a continuat să se răspândească. A început în 1618 și ceea ce s-a întâmplat în acel an a fost deja descris parțial. În timpul anului 1620 s-a înrăutățit din ce în ce mai tare până când aproape toate țările se revoltaseră. Împăratul Ferdinand al II-lea, care venise la putere după moartea împăratului Matia, a devenit din ce în ce mai ostil din pricină că boemii, moravii, silezienii, cei din Lusatia Inferioară și Superioară cu ajutorul maghiarilor, l-au ales și încoronat pe Frederick, palatinul elector al Rinului, ca și rege al Boemiei.1 Pentru a zdrobi revolta, împăratul Ferdinand al II-lea a recrutat trupe de oameni cruzi din țări îndepărtate: polonezi, croați, francezi, valoni, spanioli și italieni. I-a angajat pentru a lupta împotriva lui Frederick și a aliaților săi, care se bazau prea tare pe puterea și norocul lor. Ducele Bavariei și electorul Saxoniei,2 doi domnitori puternici, de asemenea au adus forțe însemnate pentru a-l susține pe împăratul Ferdinand.

În 1620, din pricina acestui îngrozitor război, din nou, comunitățile au suferit pierderi incalculabile de proprietate. Dar și mai grave erau nespusele mâhniri și agonii – mai rele decât orice ar fi îndurat biserica înainte. O scurtă relatare urmează.

1 Frederick al V-lea (încoronat în 1619), care a fost învins în bătălia de la Muntele Alb (Praga, 8 noiembrie 1620). În călătoriile sale în Boemia, Moravia și Silezia pentru a trimi tributul oamenilor, hutteriții care trăiau pe proprietățile Mährisch-Kromau i-au oferit un pat ornatamentat din fier forjat, câteva cuțite măiestrit lucrate, mănuși căptușite și vase din ceramică pentru regină. Vezi Hruby, Wiedertäufer, 81-82.

2 Ducele Maximilian al Bavariei și Ioan Georg principe de Saxonia. Comandantul Ioan von Denné din castelul Nikolsburg și-a informat stăpânul, cardinalul de Dietrichstein, într-o depeșă la 7 august 1619, că principele Saxoniei, care fusese rănit în bătălia de la Unterwisternitz lângă castelul Nikolsburg, stătea la hutteriți și deși o cameră i se pusese la dispoziția prințului în castel, el a ales să stea cu hutteriții, unde primise îngrijiri bune. Pentru originalul german al raportului lui Denné, vezi rapoartele oficiale pentru 1619 de la Arhivele Istorice Nikolsburg; Hruby, Wiedertäufer, 80, n.4.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s