”Domnul va recompensa această suferință scurtă cu bucurie eternă;” Cronica fraților hutteriți (239)

Pe 31 ianuarie în acest an 1619, fratele David Wälsch a adormit în Domnul în închisoarea din Zistersdorf, unde fusese pentru doi ani și câteva săptămâni. După cum am scris mai devreme,1 domnul Erasmus von Landau îl ținuse pe el, soția lui și pe fratele Hansel Krämer în cruntă întemnițare pentru lucruri față de care era nevinovat, legate de slujba pivnicerului. Înainte de a muri, ne-a asigurat că se afla în pace cu Dumnezeu. Niciodată cu știința sa nu stricat sau delapidat vreun singur butoi din vinul domnului von Landau și se plângea că niciodată nu i s-a oferit oportunitatea să își prezinte apărarea.

Ultimele sale cuvinte au fost, „O domn de Landau, O domn de Landau, ce ne-ai făcut nouă, oameni nevinovați!”

Toate acestea tot nu au fost îndeajuns pentru domnul de Landau. Când David murise, a poruncit vardistului să îl îngroape sub spânzurătoare (ca o rușine și dezonoare pentru biserică). Vardistul a refuzat, din moment ce știa că David era nevinovat și două santinele au trebuit să o facă, dar l-au îngropat la câțiva pași în spatele spânzurătorii.

Domnul de Landau chiar a pus văduva lui David din nou în butuci și a amenințat că îi va înregistra pe cei doi copii ca și orfani și că îi va face iobagii lui. De asemenea a dat poruncile pentru a-l arunca pe Hansel Krämer (care pe atunci se afla în butuci în castelul Zistersdorf) înapoi în îngrozitoarea temniță Ebenthal, unde el și David fuseseră întemnițați pentru o perioadă îndelungată.2

Fratele Krämer și văduva lui David și-au scris, fiind îndurerați și tremurând, veștile lor bisericii și ne-au rugat să ne aducem aminte de ei în marea lor nevoință. Ca răspuns, toți bătrânii din slujba Cuvântului și câțiva din slujba pentru treburi de zi cu zi s-au întâlnit la Kostel pentru a se sfătui în frică de Dumnezeu ce altceva era de făcut pentru a-i elibera pe săracii prizonieri.

S-au sfătuit dacă era sau nu corect înaintea lui Dumnezeu să îi trimită Domnului de Landau o scrisoare aspră și serioasă, în care el să fie avertizat cu privire la judecata lui Dumnezeu, care era deja pronunțată împotriva sa. Domnul de Landau îl tratase pe David cu mare cruzime (chiar și după moartea sa), iar soția, copiii și Hansel Krämer încă sufereau în închisoare pentru chestiuni față de care erau nevinovați.

Ne era frică, totuși, că o asemenea scrisoare aspră în loc de a-l tempera pe domnul de Landau, l-ar determina să își verse focul într-un mod și mai violent pe săracii întemnițați. Până acum, cu cât îi trimiteam mai multe scrisori și petiții, cu atât mai dușmănos și cu mai multă cruzime îi trata pe oamenii noștri. Astfel că s-a decis să renunțăm la ideea de de a-i scrie domnului de Landau și să așezăm chestiunea înaintea lui Dumnezeu, care o va judeca, toată violența și nedreptatea suferită din pricina acestuia și înmormântarea strigătoare la cer a lui David. Așa Învățătorul nostru Domnul Isus Hristos a suferit și a învins cu multă răbdare. Ar trebui să lăsăm toată răzbunarea domnului Dumnezeu, Judecătorul drept.

Am decis să le scriem săracilor prizonieri și în special surorii noastre, văduva lui David, pentru a o alina în marea sa pierdere și durere. Am vrut să îi încurajăm să fie răbdători în toate necazurile și tentațiile, să se țină cu credincioșie de adevărul sfânt al Domnului din ceruri până la final. Orice s-ar fi întâmplat corpului, dacă își păstrau o conștiință curată și sufletele lor rămâneau nevătămate, Domnul va recompensa această suferință scurtă cu bucurie eternă; el îi va elibera din nenorocirea lor mai curând decât se așteptau. Doar să nu stabilească date și limite pentru mila sa, ci să aștepte răbdători pentru ajutorul și mântuirea sa așa cum credincioșii au făcut dintotdeauna. Ei nu vor fi testați dincolo de puterea lor de a îndura. Această scrisoare, cu multe exemple minunate de alinare a fost trimisă săracilor prizonieri, pentru că atunci nu aveam o altă cale de a-i consola.

1 Vezi deasupra, pp. 627-628.

2 Au fost întemnițați în 1617. Zistersdorf și Ebenthal, două orașe la nord-est de Viena, Austria, lângă granița cu Cehia.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s