Războiul de 30 de ani, octombrie 1618. Cronica fraților hutteriți (237)

Pe 3 octombrie, aceia din Tracht care erau în pădurea din Herspitz (nesimțindu-se în continuare în siguranță față de dușman sau țărani) au încercat să ajungă la Pausram cu trei căruțe pline cu surori și copii. Între Mautnitz (Moutnice) și Neuhof au fost găsiți de dușman, care le-au luat toți caii și cele mai bune bunuri și au dus doi căruțași în tabăra din Lundenburg. Dar Dumnezeu a intervenit și câteva zile mai târziu căruțași au obținut șansa de a se elibera.

Pe 10 octombrie, comunitatea de la Schadowitz a fost jefuită fără milă de către dușman și țărani pentru a cincea oară și o mare cantitate de bunuri a fost dusă.

Pe 11 și 12 octombrie, dușmanul a jefuit Kobelitzul pentru a șasea oară și a distrus casele prin intermediul unui vandalism dezlănțuit. Au sfărâmat în bucăți uși, dulapuri, cufere în aproape toate camerele. Au făcut găuri în câteva butoaie mari de vin pentru a lăsa vinul să se scurgă și să se irosească. Au luat cuvele unde se fabrica vinul și ceaunurile incastrate în pereți, ceasul mare cu pendulul său, foalele și toate uneltele din fierărie, pânze, lenjerie, îmbrăcăminte, lenjerie de pat și multe alte lucruri. Doar în zilele acestea au plecat cu șaptezeci de căruțe umplute cu pradă. Au pus foc școlii în două locuri diferite și aceasta împreună cu alte case din sat au ars din temelii.

Pe 14 octombrie Wischenaul a fost jefuit: au fost sparte camere; uși, dulapuri și cufere au fost tăiate în bucăți; pânze, lenjerie, îmbrăcăminte, cizme, papuci și orice fi putut fi găsit au fost duse; chiar și îmbrăcămintea a fost smulsă de pe oamenii noștri din case.

Pe 18 octombrie săraca comunitate din Nikoltschitz (jefuită de două ori înainte) a trecut printr-un raid făcut de trei sute de maghiari. Până și ultimele bunuri au fost cărate.

Pe 19 octombrie, când dușmanul [Dampierre] s-a retras din Lundenburg în Austria, toate trupele moraviene și maghiare au desfăcut tabăra și au mărșăluit prin Nikolsburg și Feldsberg în Austria.

Forțele morave, numărând doisprezece mii de călăreți și infanteriști, tăbărâseră la Neumühl pentru aproape două luni, din 25 august până în 19 octombrie și maghiarii lui Gabriel Bathory, care numărau zece mii sau mai mulți, au tăbărât acolo pentru o săptămână. Oricine își poate imagina cantitățile din carnea, vinul, untura, berea, pâinea, fâina, ovăzul și paiele comunității și alte lucruri prea multe pentru a fi înșirate, care au fost consumate.

Comunitatea noastră de la Neumühl, care fusese un cămin atât de frumos pentru frați și surori, a fost devastată de nu îți venea să crezi. Grădinile au fost devastate, copacii tăiați, gardurile smulse și arse, recolta anuală de pe câmp și grădină cărată, nemenționând marile pagube produse în secret în case paturilor, camerelor și cămărilor – toate acestea au fost făcute de către aceia care ar fi trebuit să fie prietenii și protectorii țării noastre.

Dușmanul nici el nu se odihnea ci continua să tragă în noi, mai zgomotos și mai cu putere decât oricând altcândva. În timpul celor două luni menționate mai sus, au tras peste trei sute de obuze de fier cântărind între 8 și 11 kg, unele încinse la maxim. Acestea erau țintite înspre acoperișurile din Neumühl și aveau menirea de a aprinde casele. Dar Domnul Dumnezeu ne-a protejat în mila sa; nu doar că nimic n-a luat foc, dar nici măcar cea mai mică vătămare nu i-a fost făcută vreunui frate din Neumühl (deși mulți erau acolo prezenți tot timpul), în timp ce unii oșteni și-au pierdut viețile.

În timp ce tabăra moravă se afla la Neumühl și tabăra lui Dampierre se afla la Pulgram, aproape toată rezerva noastră de hrană din Schakwitz a fost folosită: totul din casă, pivniță, câmpuri și vie. Doi oameni au fost uciși de către dușman. Douăzeci și patru de cai și toate oile au fost luate.

Pe 19 octombrie, comunitatea noastră din Neumühl a trecut printr-un raid ai maghiarilor. Frați, surori și copii au fost dezbrăcați de hainele lor. Administratorul a fost împușcat (deși nu mortal) și soldații au făcut și alte lucruri îngrozitoare. Mama unui bebeluș născut de două zile a fost jefuită și dezbrăcată și lenjeria de pat a fost luată de sub un frate care era în stadiul terminal al unei boli.

Înainte și după raidurile maghiare, soldații catolici și orășenii din Nikolsburg ne-au jefuit comunitatea de acolo, luând douăzeci și două de obroace de făină precum și carne, drojdie, sare, șaizeci de purcei, treizeci de căruțe de lemne și multe medicamente valoroase. Au luat tot ce-au vrut și le-au dus la castel.1 Pe 5 septembrie, fratele Baltazar Goller2 a fost ucis în Nikolsburg de către un orășean ticălos, Elias Schadner, care l-a atacat cu sălbăticie, împușcându-l și înjunghiindu-l. Lui Baltazar i se încredințase supravegherea tuturor bărbierilor-chirurgi ai noștri. A depus mult efort în numele bisericii și s-a expus la pericole.

Pe 23 octombrie, comunitatea de la Velké Leváre a fost jefuită de două ori – prima dată de cinzeci de husari și apoi de patru sute. Un frate a fost rănit mortal și o tânără soră nemăritată a fost violată. Șapte cai au fost luați. După primul raid, frații și surorile au fugit în pădure, dar husarii i-au urmărit pe drumuri, au cutreierat codrii, i-au dezbrăcat și jefuit.

1 Vezi Hruby, Wiedertäufer, 80-81, rezumând două rapoarte datate pe 12 septembrie și 13 noiembrie, 1619, de la castelanul Henry Bruss către cardinalul von Dietrichstein (în arhivele istorice ale castelului Nikolsburg).

2 Același Baltazar Goller, un medic care a călătorit cu solia imperială la Constantinopol (Istanbul) în 1608 și l-a luat pe Salomon Böger cu el în căutarea acestuia de frați și surori hutterite deportați (p.586 n.(!)). De asemenea vezi ME, II, 539-540; Friedmann, MQR, apr. 1953, 129-130; Beck, 378.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s