Războiul de 30 de ani, …septembrie 1618. Cronica fraților hutteriți (236)

Toate grânele, făina, pânzeturile, lenjeria, brânza, drojdia, sarea, uneltele și alte lucruri au fost luate – mai pe scurt, cam tot de deasupra și din dedesubtul pământului, o mare cantitate de lucruri. Țăranii din vecinătate au venit la rândul lor și au jefuit până la ultimul lucru orice mai lăsase dușmanul și apoi pe 30 septembrie au ars din temelii casele jefuite.

Pe 23 septembrie, Tscheikowitz și Pruschanek au fost complet ruinate și arse din temelii.

Pe 24 septembrie o întâmplare tragică s-a petrecut. Fugarii noștri din Pribitz, încercând să se întoarcă acasă, au pus mamele ce alăptau, ai lor bătrâni, bolnavi și toți copiii din Austerlitz și Lettonitz în doisprezece căruțe cu care au fugit. Nu departe de sătucul Tillnitz (Telnice) pe celelalt mal al Menitzului, au căzut în mâinile dușmanului, care i-au împușcat pe cei trei frați responsabili cu căruțele. Au împrăștiat surorile și copiii și i-au hăituit pe unii în mlaștină unde au trebuit să rămână toată noaptea, neștiind în groaza lor cum să scape. Au fost împrăștiați atât de departe și pe o distanță atât de apreciabilă că s-au reunit doar după trei sau patru zile. Patru surori au fost violate de către dușman. Cam patruzeci de cai au fost furați împreună cu căruțele și majoritatea bunurilor de casă.

Era așa o tristețe și groază prin acest mic grup, un asemenea plânset sfâșietor se auzea de la tineri și bătrâni, că până și o piatră ar fi fost cuprinsă de milă.

Pe 24 septembrie, când dușmanul a ars câteva sate dimprejurul Austerlitzului, ei de asemenea au venit la Herspitz și s-au abătut asupra oamenilor noștri din acea comunitate, precum și din cea de la Tracht, care deja fuseseră jefuită și adusă în paragină. Acolo în codru, unde își așezaseră tabăra și credeau că sunt în siguranță, au fost atacați și jefuiți și doi cai le-au fost furați.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s