Uciderea Cristinei Brünner, ”Ea nu fusese botezată prin apă și niciodată nu văzuse comunitatea-biserică a Domnului cu ochii ei.” Cronica fraților hutteriți (233)

În acest an, o femeie din Bregenz pe nume Cristina Brünner, de asemenea înfocată pentru adevăr, se pregătise să călătorească la comunitate unde se afla fiica ei. Ea era pe punctul de a pleca din casa ei când vardistul și ajutorul călăului au arestat-o pe neașteptate. Au dus-o la Egg, un sat cam la trei km de orașul Bregenz. Acolo a fost întinsă tare de șase ori pentru a o face să își abandoneze hotărârea sa pozitivă și să îi trădeze pe aceia care îi adăpostiseră pe frați și le arătaseră omenie. Aceasta a refuzat să o facă. Și-a ranforsat inima sa de femeie cu determinare bărbătească și s-a ținut cu credincioșie și putere de adevărul pe care Dumnezeu i l-a arătat, deși ea nu fusese botezată prin apă și niciodată nu văzuse comunitatea-biserică a Domnului cu ochii ei.

Așa că, din pricina urii și a invidiei însetate de sânge a Satanei, ea de asemenea, a fost condamnată la moarte de către neamul lui Pilat, acei dușmani ai adevărului. A fost executată cu sabia pe 4 august în acest an, 1618.1

Cu atâta putere și-a arătat Domnul Dumnezeu măreția și harul în această femeie simplă că a îndurat toate suferințele terestre ca și cum nu ar fi însemnat mai nimic. Nici tortura și nici porțile iadului nu au putut-o separa de Dumnezeu.

Ca fecioarele înțelepte cu candelele aprinse, a mers cu bucurie să își întâlnească Mirele, Domnul Isus Hristos. El o va conduce înspre veșnica petrecere de nuntă și o va invita la glorioasa Cină a Domnului, pe care niciun ochi nu a văzut-o, nici ureche auzit-o, nici inimă omenească conceput-o. Suferința sa scurtă va fi răsplătită cu bucurie eternă.

Dar blestemați, blestemați să fie aceia care varsă sânge nevinovat; pentru că Dumnezeu prin prorocii săi spune că va ierta toate păcatele, dar nu va lăsa nerăzbunat sângele nevinovat al sfinților săi. El va provoca o răzbunare îngrozitoare și va pedepsi cu tortură veșnică. Apoi, vor vedea ei pe cine au străpuns.

Pe 4 octombrie la Neumühl, cei trei frați Christel Kisselbrunner, Kuntz Porth și Chilian Walch au fost investiți în slujba Evangheliei de către bătrâni prin așezarea mâinilor.

În același timp, Bärtel Kenegel, care se aflase de șase luni într-o perioadă de testare pentru slujba sa, a fost eliberat din aceasta la cererea sa urgentă, parțial deoarece și-a dat seama că îi era greu să vorbească în public.

Pe 29 noiembrie 1618, cam pe la ora patru dimineața, o cometă extraordinară a apărut.2 Era strălucitoare și avea o foarte lungă coadă cum rar se vede. După aceea, a apărut în fiecare dimineață din ce în ce mai devreme până când a ajuns să apară la miezul nopții. Momentul când apărea se schimba gradual de dimineață la miezul nopții și de la miezul nopții înspre seară. Aceasta s-a întâmplat pe o perioadă de patru săptămâni, mai exact din 29 noiembrie până la sfârșitul lui decembrie. Era privită cu mare uimire și înspăimântare și ultima oară a fost văzută aproape de Steaua Nordului, unde a dispărut. În anii ce au urmat am priceput, prin multă suferință și necaz, semnificația acesteia.

1 Despre Jost Wilhelm și Cristina Brünner (sau Brenner), vezi Johann Loserth, ”Vorarlberg,” ME, IV, 854b; ”Bregenzerwald,” ME, I, 413a. O cântare despre ei se află în LdHBr, 817-821; vezi Wolkan, Lieder, 236-237.

2 Referitor la această cometă, vezi Theatrum Europaeum, I, 116-118; Beck, 367-368.

Theatrum Europaeum: o cronică germană de evenimente, precursoare a ziarului, în 21 de volume, publicată în Frankfurt am Main, 1633-1738, care acoperă evenimente dintre 1618-1718; vezi Der Große Brockhaus, XVIII (1934), 603.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s