Întemnițarea lui David Wälsch și a familiei lui, cruzimea lui Erasmus von Landau. Cronica fraților hutteriți (230)

Pe 11 decembrie, un om ticălos pe nume Erasmus von Landau, un domn austriac de credință luterană, a întemnițat un frate [David Wälsch] și pe soția și copiii săi. În anul anterior, domnul von Landau a obținut serviciile acestui frate ca și cămărar la Ebenthal după ce a făcut multe oferte bune în decursul unei perioade lungi de timp. Cu câteva zile mai devreme, pe 5 decembrie, un frate din Velké Leváre [Hansel Krämer] fusese și el întemnițat; el îl ajutase pe cămărar de o vreme fără să fie plătit. Cămărarul, soția sa și copiii săi au fost puși în butuci ca și criminalii. Domnul von Landau a declarat că au stricat vinul și astfel i-au provocat pierderi grele. Acest tratament nemilos se vroia să forțeze comunitatea să îi ramburseze pierderea, pe care el a estimat-o la câteva sute de sau o mie de guldeni. O asemenea vină nu putea fi atribuită fraților din închisoare. Și în afară de aceasta, domnul și doamna de Landau au oferit asigurări scrise de mâna și cu sigiliul lor că nici comunitatea și nici însuși cămărarul nu vor fi trași la răspundere pentru orice pierdere din timpul slujbei sale. Vinul se stricase dinaintea numirii cămărarului și i s-a dat mult mai mult vin de îngrijit decât se prevedea în contract și era în puterile sale să opereze. El se ocupa de 4290 de butoaie de vin în douăzeci și patru de pivnițe de vin în cinci locuri diferite, castele sau târguri.

Nu părea drept să plătim pentru o eliberare de la asemenea nedreptate și opresiune. Am ajuns la concluzia că dacă am aduce mai multe butoaie de vin de calitate inferioară de la domnul de Landau, forțați de nedreptate și de situația mizeră a prizonierilor, am stabili un precedent negativ pentru întreaga comunitate. Se putea chiar întâmpla ca atunci când unui domn nu îi plăcea gustul vinului, el ar spune că era stricat și să ne facă să plătim din plin pentru el.

Într-un final, am fi preferat să continuăm fără acest fel de angajări, dacă aceasta era posibilă, deși ne furniza pâinea noastră zilnică și am fi pierdut ceea ce câștigasem prin amara noastră sudoare și muncă grea. Astfel că am încurajat pe săracii, nevinovații prizonieri să fie răbdători și de neclintit în credința lor, să fie adevărați față de Dumnezeu din ceruri, care îi va ajuta când va veni vremea. Mulți credincioși înainte de ei au făcut la fel când au trebuit să sufere fără să fie vinovați de ceva. Dar dragul frate Sebastian Dietrich, prim-bătrân al întregii biserici și alți bătrâni nu au cruțat niciun efort în rugămințile lor făcute la principi și mulți domni importanți pentru eliberarea acestor prizonieri nevinovați din mâinile tiranului. Chiar și Împăratul Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germanică Matia a auzit despre aceasta. În plus, i-au scris și au vorbit în mod repetat cu domnul de Landau și soția sa, implorându-i cu umilință să își onoreze promisiunile și contractele și să elibereze prizonierii. Dar totul era în zadar. Acest nemilos și necreștin domn nu avea niciun fel de compasiune și n-a fost mișcat de nicio rugăminte, transmisă în viu grai sau în scris, de la mari principi și domni. În aroganța sa a spus că nu îi va elibera nici dacă împăratul o poruncea. Astfel că săracii și nevinovații prizonieri au trebuit să rămână în închisoare până când Domnul Dumnezeu va provoca eliberarea lor.

Cu umilință am adus înaintea lui Dumnezeu din ceruri, Judecătorul tuturor, necazul acestei grave violențe și nedreptăți. Ne-am rugat în mod constant pentru compasiunea sa părintească pentru situația lor grea, și pentru toți cei nenorociți și oprimați. L-am implorat ca ei să fie ajutați și ținuți în concordanță cu voința sa sfântă și să li se ofere răbdare în suferință, înspre lauda numelui său glorios.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s