Eliberarea lui Zaharia Gartner. Cronica fraților hutteriți (226)

Zaharia Gartner se afla în închisoare la Aspern [lângă Viena] de patru săptămâni și deoarece condițiile sale fuseseră ușurate, așteptam zilnic eliberarea sa, când o poruncă total neașteptată a sosit de la domnul Breuner: Zaharia trebuia să fie adus imediat la staroste în Viena fără vreo explicație suplimentară și trimis la fortul din jos pentru a lucra la șanțul cu apă al orașului ca un prinzonier turc.

Porunca a fost îndeplinită imediat. De ziua sf. Ioan Botezătorul [24 iunie], spre umilirea bisericii, Zaharia a fost legat și dus la Viena ca un criminal.

Câțiva frați care veniseră să îl viziteze și aline pe Zaharia Gartner au văzut cât de jalnică era situația. A plâns în timp ce își lua rămas bun de la ei, asigurându-i că se afla în completă pace cu Domnul, cu niciun fel de înșelăciune sau necinste în inima sa. Cu ajutorul lui Dumnezeu el spera să îndure tot ceea ce avea Domnul Dumnezeu în tolbă pentru el și să nu se îndepărteze de la adevăr deși aceasta l-ar costa viața. De asemenea a rugat biserica să aibă grijă de soția și copii săi și să îi amintească întotdeauna în rugăciune.

După ce Zaharia Gartner fusese în Viena pentru câteva zile, domnul Breuner a văzut că era pregătit să sufere și că noi nu vom plăti o răscumpărare pentru eliberarea sa (care părea a reprezenta scopul principal al domnului Breuner). El trebuie că își dăduse seama că Zaharia era nevinovat. Astfel că s-a răzgândit și cât de curând s-a întors la Aspern de la Viena, a trimis pentru fratele care era responsabil cu morăritul la Rohof. I-a spus că intenționa să îl elibereze pe Zacharia, dar că îl va păstra în slujba sa pentru restul vieții sale ca și grădinar pe proprietatea sa de la Aspern și îi va plăti leafa corectă. În plus, le-a cerut fraților alt grădinar pentru a lua locul lui Zaharia la Rohof.

Fratele Franz Walter, bătrân la Nikolsburg și slujitorul său au fost trimiși să îi spună domnului Breuner cu toată smerenia că Zaharia nu îl putea sluji în condițiile actuale. Domnul Breuner ar trebui mai întâi să îl elibereze și să îl lase să vină la comunitate. Atunci ne vom gândi dacă îi vom mai trimite Domniei Sale alt grădinar sau nu.

Domnul Breuner a fost de acord și a trimis imediat pe cineva la săracul frate întemnițat la Viena, dar a insistat în cererea sa de a-l avea pe Zaharia ca grădinar la Aspern și alt grădinar la Rohof. A explicat că dacă îl ținea pe Zaharia în slujba sa, orice dizgrație ar fi fost eliminată. El dorea să îi redea lui Zaharia cinstea sa și să îi arate mai mult respect ca niciodată.

Și totuși când Zaharia s-a întors de la Viena, domnul Breuner l-a ținut să lucreze la grădina sa din Aspern și nu l-a trimis acasă așa cum promisese. Curând după, totuși, Zaharia s-a înbolnăvit grav și i s-a permis să vină acasă la Nikolsburg. Mai târziu, la cererea urgentă a domnului Breuner și cu promisiuni decente făcute, l-am lăsat pe Zaharia să reintre în slujba sa.

Dar înainte de a se întoarce, Zaharia Gartner trebuia să se prezinte înaintea frăției și să își mărturisească comportamentul său iresponsabil în luarea acelor bani și provocatul atâtor necazuri bisericii. Altfel, toți îl știau pe Zaharia ca o persoană credincioasă și sinceră; chiar tezaurarul domnului Breuner, care îl băgase în această situație l-a absolvit de orice vină. Din închisoare a mărturisit în scris că Zaharia nu i se alăturase în nimic necinstit și că îl știa ca o persoană bună.

Astfel Domnul din ceruri ne-a ajutat cu milostenie să ieșim din acest necaz și dizgrație. Lauda să fie doar a lui!

Ne-am confruntat cu o serie de experiențe nefericite similare într-o perioadă scurtă de timp. În ciuda sârguinței și a sincerității, oamenii noștri angajați de către domni deseori erau acuzați pe nedrept de persoane dușmănoase și privite cu suspiciune prin străvechea invidie și ură a șarpelui. Acestea într-un final ne-au constrâns să evităm riscul de a intra într-un asemenea serviciu cât de mult puteam, din moment ce cu greu l-am fi putut presta cu o conștiință împăcată. Ne-am rugat Domnului din ceruri să ne arate ce i-ar sluji cel mai bine laudei numelui său măreț și binele poporului său.

Pe 4 iunie, la cererea serioasă a domnului Mihai Czobor, am semnat un nou contract cu el și am început să construim pe pământul său din nou pe locul ars de la Protzka în Ungaria.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: