Nechibzuința lui Zaharia Gartner. Cronica fraților hutteriți (225)

Pe 27 mai, biserica a fost din nou implicată într-o chestiune foarte supărătoare prin nechibzuința unui frate care lucra pentru un domn.

Asta s-a întâmplat. Un important nobil austriac, Christoph Seifried Breuner la Staatz1, era foarte furios pe tezaurarul său și îl privea cu suspiciune deși avusese o părere excelentă despre el până atunci. Deodată l-a dat afară din post și l-a pus în închisoare.

Tezaurarul îi dăduse unui frate pe nume Zaharia (Zächerle), grădinarul domnului Breuner la Rohof în Austria, un fișic sigilat cam de trei sute de guldeni pentru a-l ține în siguranță până când îl va cere înapoi. Zaharia într-o mișcare deloc isteață a acceptat banii (negândindu-se nicio secundă că îl vor băga în bucluc) și i-a dus acasă. Pe drum i-a venit gândul că era ceva în neregulă cu banii și a decis să îi returneze tezaurarului ziua următoare.

Lui Zaharia nu i s-a oferit șansa să înapoieze banii, totuși. Domnul Breuner a descoperit că tezaurarul i i-a dat lui și imediat a trimis după Zaharia și bani. Fratele a fost pus în închisoare ca și cum ar fi conspirat împreună cu tezaurarul.

Apoi domnul Breuner le-a scris bătrânilor de la Neumühl în Moravia că Zaharia, care îi slujea, a fost prins cu un furt important și în necinste. Din moment ce o asemenea acțiune cerea pedeapsa cu moartea, călăul îl va pedepsi după cum merita.

Fratele Sebastian Dietrich, bătrân al bisericii, a răspuns prin a trimite doi frați la domnul Breuner și la întemnițatul Zaharia pentru a afla ce s-a întâmplat de fapt cu banii și dacă Zaharia a fost în mod intenționat necinstit sau care ar fi fost povestea reală.

Doi frați au investigat cu seriozitate problema și au descoperit că Zaharia doar procedase nechibzuit și prostesc și fusese păcălit să ia banii de la tezaurar.

Dar domnul Breuner chiar nu dorea să îl grațieze pe Zaharia; în loc, a amenințat că îl va tortura și apoi spânzura. I-a întrebat pe frați dacă frăția noastră ar garanta pentru Zaharia. Dacă eram doritori să ne asumăm responsabilitatea, i-ar cruța viața fratelui în schimbul a trei sute de guldeni. Bătrânii i-au trimis domnului Breuner ceea ce urmează în scris:

Dacă se dovedește că Zaharia Gartner a fost necinstit și a luat banii de la tezaurar cu intenția de a folosi o parte în folosul său, nu putem garanta pentru el, ci trebuie să îl lăsăm să suporte consecințele. O asemenea trădare ar fi fost opusă credincioșiei și sincerității care i-au fost insuflate din tinerețe. Dar dacă Gartner este nevinovat de vreo intenție înșelătoare sau răutăcioasă, dacă conștiința sa este nepătată și nici nu v-a înșelat pe Domnia Voastră, nici nu a intenționat să folosească banii pe care i-a luat de la tezaurar din plină prostie, atunci nu ar fi corect să plătim o cauțiune pentru un bărbat nevinovat. În această situație, nu cunoaștem altă cale decât să îl încurăjăm pe Gartner să rămână ferm în nevinovăția sa și să sufere cu răbdare tot ceea ce Dumnezeu Preamărețul permite. După câte știm noi, Gartner a slujit pe Domnia Voastră și tatăl dumneavoastră pentru treizeci de ani și, ca și altor frați, i s-a permis să nu fie prezent în comunitate doar pentru a-i servi Domniei Voastre. Prin urmare, cererea noastră umilă este ca Domnia Voastră să ia toate acestea în considerare și să nu luați boacăna lui Gartner de înșelăciune și necinste, ci să îl eliberați din închisoare și să ne permiteți nouă să îl disciplinăm. Îl vom pedepsi pentru a da un exemplu celorlalți pentru orice neglijență referitoare la contractul său de muncă. Nu se afla în puterea lui Gartner să accepte bani de la tezaurar pentru păstrare în siguranță, chiar și în perioadă când tezaurarul se bucura de o părere foarte bună din partea domnului săi, cu atât mai puțin după ce a căzut în dizgrație.

Domnul Breuner nu a răspuns scrisorii și din moment ce nu s-a întors acasă, nu era posibil să vorbim cu el în persoană cum făcusem înainte.

1 Domnul Christoph Seifried Breuner, un confident al împăratului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: