”Ar fi trebuit să fie un stâlp în casa Domnului.” Cazul Georg Riedel. Cronica fraților hutteriți (221)

Pe 1 aprilie, Domnul Dumnezeu a luat o greutate mare de pe poporul său prin moartea lui Georg Riedel. Dar este un lucru îngrozitor când Dumnezeu îngăduie ca un bărbat – care pentru o perioadă de timp a vestit Cuvântul adevărului altora și ar fi trebuit să fie un stâlp în casa Domnului – să se abată atât de tare încât să devină o povară de nesuportat. Aici se află o relatare pe scurt a ceea ce s-a întâmplat.

Georg Riedel a fost bătrân la Klein Niemtschitz [lângă Prahlitz] și ar fi trebuit să se îngrijească de sarcinile sale din slujba Cuvântului lui Dumnezeu. În schimb, în ciuda multor avertismente serioase venite de la frați mai bătrâni, s-a implicat în malefica și seducătoarea artă a alchimiei și se îngrijea prea puțin de comunitatea sa. De aceea, în 1610, i-au fost luate responsabilitățile de către fratele Klaus Braidl cu consimțământul tuturor bătrânilor și a fost plasat sub fratele Konrad Glasser la Kostel.

Riedel i-a strâns mâna fratelui Klaus în fața tuturor bătrânilor, i-a mulțumit și l-a lăudat pe Domnul pentru că i-a luat povara de la el, spunând că era bucuros că a scăpat de ea.

Dar cât de curând s-a întors acasă la Niemtschitz, i-a chemat pe unii dintre supraveghetori spunându-le ceea ce Klaus făcuse, spunând că Klaus îl tratasese cu nedreptate. A adăugat că avea de gând să îl muștruluiască pe fratele Klaus și să îl întrebe dacă dacă nu se simțea vinovat – dacă Klaus o făcuse în mod deliberat, îl înșelase mai rău ca un evreu.

Curând după aceasta, fratele Klaus s-a îmbolnăvit și a adormit în Domnul. Dar înaintea de moartea sa le-a spus bătrânilor să îl tragă la răspundere în mod aspru pentru bălăceala sa iresponsabilă în alchimie. De asemenea, el trebuia să fie mustrat pentru că a lăsat cele două comunități încredințate în grija sa, Niemtschitz și Bochtitz, să sufere pierderi deoarece, ca alți bătrâni, nu cumpărase grâne la timp, așa cum fusese sfătuit să facă, ci a tărăgănat-o până când a trebuit să o cumpere cu preț dublu.

Când Sebastian Dietrich a devenit bătrân în locul lui Klaus Braidl, el a numit câțiva frați pentru a se ocupa de această chestiune. Riedel a promis că se va schimba total, să le dea cărțile sale și să nu mai aibă nimic de-a face cu alchimia, astfel că pacea a fost reinstalată.

Totuși, Riedel nu s-a ținut de promisiunea sa. Nu le-a dat cărțile lui, ci chiar în acea zi s-a întors din nou la alchimia lui.

Prin urmare, în 1611, a fost chemat să dea socoteală la o întâlnire foarte serioasă cu toți bătrânii, care a durat trei ore. Într-un final, a fost iertat, din moment ce a declarat în mod solemn că era gata să se schimbe doar dacă ar fi avut încredere în el.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s