Anul 1616.”Fratele Jäckel fusese foarte curajos în închisoare.” Cronica fraților hutteriți. (220)

1616

Pe 13 ianuarie, 1616, fratele Karl Goller, un slujitor pentru treburi de zi cu zi care fusese prim-tâmplar în comunitatea-biserică, a adormit în Domnul la Schakwitz.

Pe 26 ianuarie la șase seara neglijența unui birjar la Kobelitz a provocat un incendiu în curtea nobilului lipită de comunitatea noastră. Au ars câteva dintre clădirile noastre unde dogarii, zidarii, tâmplarii și cămărarii trăiau, provocând comunității pagube în valoare de câteva sute de taleri.

Cinci zile mai târziu, la nouă seara pe 29 ianuarie, comunitatea noastră din Alexowitz de asemenea a suferit pagube mari prin piromanie. Hambarul nostru și împreună cu el douăzeci și patru de obroace de grâne de calitate superioară și aproape toate paiele și mâncarea pentru animalele din șeptel.

De duminica Oculi, 6 martie, patru frați au fost investiți în slujba Evangheliei la Neumühl de către bătrâni prin așezarea mâinilor. Aceștia erau David Stainer, Iacob Bössler, Stoffel Ruecker și Isaak Baumann.

Trei frați – Christel Kisselbrunner și Chilian Walch, amândoi croitori și Kuntz Port, un tăbăcar – au fost aleși și puși la Neumühl în slujba Evangheliei pentru o perioadă de testare.

În același timp, cinci frați au fost numiți în slujba treburilor de zi cu zi. Numele lor erau Hansel Ruecker, Valtin Kallenbacher, Iosif Seyer, Felix Biliad și Hansel Wartburger.

Pe 21 martie domnul Oldřich de Kounice de la Austerlitz și Steinitz (deja menționat de câteva ori) destul de pe nedrept și cam că așa a vrut domnia sa a arestat un bătrân, frate cu frică de Dumnezeu pe nume Jäckel și l-a pus pe acest om nevinovat în închisoare la Austerlitz. Pentru treizeci și trei de ani acest frate îl slujise cu credincioșie pe el și pe tatăl său ca păstor pe proprietatea Nasselowitz, dar fusese dat afară cu cinci ani înainte.

A fost ținut în închisoare pentru câteva săptămâni fără să i se ofere vreun motiv lui sau bătrânilor.

Între timp, unul dintre slujitorii domnului Oldřich a dat de știre că o persoană rea, un recidivist, cu nerușinare l-a mințit pe conducător referitor la Jäckel, acuzându-l că a crescut oi mai slabe și mai puțin rezistente pentru domn astfel încât frații să profite de pe urma lânii bune. Domnul Oldřich a crezut că a suferit pierderi însemnate prin aceasta și a vrut să îl pedepsească pe bărbatul vârstnic și olog. Și totuși domnul Oldřich întotdeauna fusese mulțumit de munca lui Jäckel. Deseori, chiar el însuși inspectase oile și niciodată nu îi oferise instrucțiuni referitoare la ce rasă de oi să crească. Mai pe scurt, niciodată nu l-a găsit pe Jäckel să nu fie de încredere.

Convins de nevinovăția sa, fratele Sebastian Dietrich și bătrânii au scris câteva scrisori domnului de la Austerlitz, indicând cu atenție că păstorul era nevinovat și că îl slujise cu credincioșie pe domnul Oldřich și pe tatăl său pentru o lungă perioadă de timp. Bătrânii de asemenea l-au avertizat să nu păcătuiască în continuare împotriva acestui bărbat credincios și nevinovat. Într-un final, după ce Jäckel stătuse în închisoare pentru opt săptămâni și după multe rugăminți, de abia – de abia i-a dat drumul.

Fratele Jäckel fusese foarte curajos în închisoare. El își încredințase cauza Domnului din ceruri și ar fi îndurat tot ceea ce Dumnezeu ar fi lăsat să se abată asupra sa. Prin urmare, Dumnezeu cu milostenie l-a răscumpărat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s