El nu dorea să ne asculte explicația noastră cum că era împotriva conștiințelor noastre să lucrăm pentru episcopie.” Cronica fraților hutteriți (218)

Pe 12 iulie la Kürchen pe Eck în Württemberg, fratele Ulrih Marggraf, un viticultor, a fost capturat din pricina credinței sale. A fost băgat în închisoare de către fiii de Pilat și dușmanii adevărului. Au încercat prin multe căi diferite să îl facă să șovăiască în speranța și siguranța lui în Hristos, dar el a oferit o mărturie de neclintit în credința sa în concordanță cu adevărul și nu s-a lăsat abătut de de la adevărul pe care Dumnezeu i l-a arătat. După patru săptămâni în închisoare a fost eliberat, întorcându-se împăcat în totalitate la biserica Domnului. Lăudat să fie Dumnezeu!

Pe 10 iulie, în joia de după ziua sf. Chilian, Dieta de la Olmütz ne-a impus din nou impozite împovărâtoare: optzeci de guldeni de la fiecare comunitate în afară de o taxă pe fiecare butoi de bere și cei douăzeci de guldeni pe care îi plătisem stăpânilor proprietăților de ceva ani. Ca în anii anteriori, animale din șteptel, vin, grâne și alte lucruri ne-au fost confiscate în locul plății.

Pe 8 august, un slujitor al Cuvântului, Konrad Glaser, a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Altenmarkt.

Pe 23 august, fratele Matia Zucker, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Nikolsburg.

Pe 29 august, fratele Hansel Metzger, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul la Watzenowitz.

Duminica, pe 12 otcombrie la Neumühl, trei frați – Iosif Nägele, Lorenz Putz și Hansel Hueber – au fost investiți în slujba Evangheliei prin așezarea mâinilor.

La Dieta din Brünn de ziua sf. Kunigund (9 septembrie) domnii din Moravia, în special aceia pe ale căror pământuri trăiam cu văduvele și orfanii noștri, au decis să se întâlnească la Nikolsburg, noi reprezentând subiectul de pe agenda lor de discuții.

Doreau să ajungă la o înțelegere pentru a plăti aceeași leafă tuturor oamenilor noștri care se aflau în slujba lor – muncitorii la fermă, responsabilii cu aprovizionarea, tezaurarii, grădinarii și alți slujitori. Domnii ar fi decis cu cât să ne plătească, în ciuda contractelor pe care le semnasem deja.

La fel se întâmpla și cu morile: domnii ar fi renunțat la condițiile sub care diferite mori de pe cuprinsul țării ne-au fost închiriate.

Ni s-a spus să trimitem câțiva dintre frații noștri la întâlnirea de la Nikolsburg.

La acea adunare, unii dintre domni au încercat din răsputeri să își impună planul. În special domnul Karl, prinț de Liechtenstein, dar și alții, de asemenea, și-au oferit sprijinul lor total.

Câțiva domni erau prietenoși față de noi și nu ar fi fost de acord cu o asemenea învoială, printre ei domnul Karl von Zerotin și Jindřich Zahrádecký din Wischenau. În schimb, ei au încercat să o împiedice, rezultatul fiind că planul opozanților noștri a eșuat – lăudat fie doar Dumnezeu. Fie ca Dumnezeu Preamărețul în milostenia sa va continua să protejeze micuța sa turmă.

În același timp, domnul Franz, Cardinal de Dietrichstein și succesor al Nikolsburgului, s-a înfuriat pe noi deoarece nu le permiteam țiglarilor noștri să construiască un cuptor în castelul din Kremsier. El nu dorea să ne asculte explicația noastră cum că era împotriva conștiințelor noastre să lucrăm pentru episcopie.

Apoi, bătrânilor li s-a spus că cuptorul pe care domnul cardinal dorea ca noi să i-l construim nu se afla în apartamentele episcopului, ci în sala de consiliu de la Kremsier, unde se întâlneau nobilii și prelații (așa cum făceau la Olmütz și Brünn). Bătrânii au decis, în prezența fraților responsabili cu fabricarea țiglelor, să construiască cuptorul la Kremsier. Dar ei nu vor lucra nimic pentru episcopie. Domnul cardinal a fost mulțumit și a acceptat.

În 1614, ca și răspuns la o cerere de la domnul Ladislaus Velen von Zerotin din Lundenburg, am ocupat din nou locul ars de la Bilowitz unde trăisem înainte pentru o lungă perioadă de timp. Am început prin a construi o casă pentru viticultori.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s