Anul 1613. Cronica fraților hutteriți (215)

1613

Pe 10 decembrie, 1613, fratele Adam Neyffer, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul la Nikoltschitz la vârsta de optzeci de ani. El fusese în comunitatea-biserică pentru aproximativ șaizeci de ani și în slujba Evangheliei pentru douăzeci și nouă.

Pe 17 martie la Neumühl trei frați – Iosif Würz, Georg Bieberstein și Heinrich Hartmann – au fost investiți în slujba Evangheliei de către bătrâni prin așezarea mâinilor.

De ziua sf. Gheorghe [23 apr.] ne-am mutat înapoi la Sabatisch, Ungaria, la cererea urgentă a domnilor de Branc însoțită de promisiunea condițiilor favorabile.1 Contrastând cu alți domni maghiari, ei s-au dovedit a fi loiali față de oamenii noștri pe durata îngrozitorului atac din 1605. Astfel că am pornit iarăși comunitatea de la Sabatisch după aproape opt ani.

Pe 25 mai, fratele Georg Wöller, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul la Niemtschitz lângă Prahlitz.

Pe 12 septembrie la 8 seara, fratele Sigmund Pühler, un bătrân slujitor al Cuvântului lui Dumnezeu și al bisericii sale, a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Altenmarkt. El avea șaptezeci de ani și lucrase cu credincioșie în slujba Evangheliei pentru treizeci și cinci de ani.

Pe 23 septembrie, fratele Filip Ferber, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Pausram.

De ziua sf. arhangheli Mihail și Gavril, 29 septembrie, patru frați au fost aleși în slujba Evangheliei și au fost numiți la Neumühl. Ei erau David Stainer, Stoffel Ruecker și Isaak Baumann, toți croitori și Iacob Bössler, un lăcătuș.

1 Vezi Beck, 363 n.2, pentru condițiile contractului încheiat pe 23 aprilie, 1613. Deținătorii proprietăților Branc, acționând „și în numele domnilor Tardy, precum și a domnilor Niáry,” erau Ioan von Skt. Georgy, Stefan Hederváry, Ludwig Niáry, Sara Niáry, Georg Matheny, Stefan Amady, Franz Nagy-Michaly. Reprezentanții hutteriți erau Sebastian Dietrich, Iosif Hauser și Daniel Hellrigel.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s