”Wendel spunea că din moment ce aceasta nu reprezenta un articol de credință, nu era necesar ca magistratul să știe.” Cronica fraților hutteriți (214)

     Apoi, magistratul i-a ordonat călăului să vină și să stea lângă frate, care apoi le va spune cine i-a trimis în lume să direcționeze greșit oamenii. Wendel spunea că din moment ce aceasta nu reprezenta un articol de credință, nu era necesar ca magistratul să știe; și nu a fost trimis în lume să direcționeze greșit pe nimeni, ci să îi ajute pe oameni să se întoarcă de la rău la bine. Magistratul l-a numit o pramatie deșteaptă, spunând, „Voi pune să te tortureze atât de tare că va trebui să dai afară informația.”

     Fratele a răspuns, „Corpul meu se află în puterea ta. Sper să sufăr cu răbdare tot ceea ce dă voie Dumnezeu.”

      A adăugat că frații ieșeau în lume în mod continuu dintr-un motiv sau altul. Ei ajutau pe oricine întâlneau care își regreta păcatele, doreau să își schimbe viețile și vroiau să se alăture comunității de oameni cu frică de Dumnezeu.

     La aceasta magistratul le-a spus celorlalți, „Acum puteți vedea ce tovarăși hicleni sunt.” Fratelui i-a spus, „Dacă nu mi-ai fi spus asta, aș fi pus să fii torturat de s-o simți cu adevărat. Pot credea că nu ați târât cu forța înauntru pe cineva.” Și i-a poruncit călăului să îl ducă înapoi în închisoare.

      În continuare l-au înșfăcat pe fratele Georg din nou și l-au îndemnat și pe el, de asemenea, să se dezică, spunând că probabil că nu știa la ce căzuse de acord fratele său. De asemenea l-au amenințat cu tortura, în timp ce călăul asista de lângă instrumentele sale.

     Fratele Georg, totuși a rămas curajos. El nu s-ar fi clintit deloc, ci a fost determinat să fie adevărat față de recunoașterea oferită lui prin intermediul harului lui Dumnezeu. Astfel că și el, de asemenea, a trebuit să se întoarcă în închisoare.

      Puțin mai târziu, călăul i-a scos pe ambii frați afară din închisoare și i-a adus înaintea magistratului, care le-a spus că primise porunci de la superiorul său, episcopul de Speyer, să îi bată cu bâtele și să îi alunge din țară. Înaintea sa pe masă se afla o scrisoare, spunea el, care conținea aceste instrucțiuni. A spus că va fi milos, totuși, și își va aroga responsabilitatea de a-i scăpa pe frați de bătaie. I-a dat pe mâna călăului să fie puși la stâlpul infamiei pentru următoarele trei ore, după care vor fi expulzați din țară. De asemenea, el i-a spus călăului că din moment ce îi știa pe frați că nu jură sau să întărească promisiuni printr-o strângere de mână, ar trebui să nu îi forțeze să o facă.

      Și așa călăul i-a luat în primire. Le-a legat mâinile și le-a fixat o funie groasă împrejurul taliilor lor. Apoi i-a condus de la castel în jos înspre tribunal și i-a pus la stâlpul infamiei în piața publică. Au trebuit să stea acolo pentru mai bine de o oră.

      O mare mulțime s-a adunat. Unii plângeau, plini de simpatie deoarece și-au dat seama că frații nu făcuseră nimic pentru a merita aceasta. Dar majoritatea se bucurau de spectacol și își băteau joc de ei. Frații au îndurat-o cu răbdare și l-au lăudat pe Dumnezeu că au fost găsiți demni de a fi disprețuiți în numele său.

     După treisprezece zile de întemnițare, au fost eliberați, duși la granița Palatinatului și li s-a dat voie să meargă în treaba lor. Vătaful i-a escortat și le-a spus fraților cum iezuiții împreună cu seneșalul l-au implorat pe magistrat să nu îi bată cu bâtele. Mai devreme frații văzuseră bâtele pe care călăul le căra sub haina sa, gata să îi bată.

      Astfel Dumnezeu, ale cărui căi sunt minunate, poate folosi cei mai ticăloși oameni pentru binele credincioșilor, așa cum clar s-a întâmplat de data aceasta. Acești doi frați s-au întors la noi, comunitatea-biserică a Domnului, împăcați și cu conștiințele curate. Numele Domnului să fie lăudat în toată veșnicia.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: