Informatorul Klaus Prändtel trădează și Konrad Blossy este capturat și jefuit de o sumă mare de bani. Cronica fraților hutteriți. (209)

      Fratele Konrad Blossy, un slujitor al Cuvântului, călătorea în Elveția în acel an cu trei frați. Continuând misiunea frăției, ei au fost trimiși să adune oameni de-ai lui Dumnezeu pentru biserica sa. Erau pe drumul de întoarcere înspre comunitate, dar fratele Konrad nu a ținut cont de avertismentele ce i s-au oferit, iar frații au fost capturați în Suabia în drumul mare lângă Binzwangen, un sat între Mengen și Riedlingen. De acolo au fost duși în orașul Vöhringen (unde rezida contele Ernst Georg von Hohenzollern) și toți patru erau ținuți în arest în primărie.1

       În prima seară, funcționarul contelui și încă câțiva oameni au venit la frați în închisoare, întrebând într-un fel nepoliticos ce treburi aveau ei pe domeniul milosului domn. Au poruncit ca imediat cineva să îi percheziționeze și să ia orice ar fi găsit.

      Prima percheziționare nu a fost suficientă, totuși, și au trebuit să fie căutați o a doua și a treia oară. Fiecare frate a trebuit să se dezbrace la maieu și fiecare obiect vestimentar era căutat cu atenție – chiar și cusăturile. Tălpile papucilor lor erau de asemenea căutate de bani, pentru că acești oameni nelegiuiți erau puși doar pe jaf și au furat tot ce au găsit la frați.

Le-au spus fraților, „Ascultați, unul dintre ai voștri care s-a dezis de credințele voastre eretice și s-a întors la vechea Biserică catolică ne-a spus tot despre banii pe care îi scoateți din țară în fiecare an.”

Informatorul era Klaus Prändtel, un berar din Kobelitz, care fusese capturat în acel an în satul său natal Markdorf în episcopia Constanz. Falșii proroci l-au înduplecat să se dezică și l-au înșelat astfel ca nu numai să calomnieze adevărul sfânt (împotriva propriei inimi și conștiințe) ci de asemenea să trădeze frați, în special aceia care erau în Elveția și Suabia. De asemenea a oferit informații care au dus la întemnițarea a altor cinci frați, doi la Pfullendorf și trei la Stockach (ambele locuri din Suabia). Tot ceea ce se vroia de la ei erau bani, astfel că atunci când nimic nu s-a găsit la frați, chiar și după o percheziționare în amănunt, au fost eliberați.

Pe atunci existau iscoade în Suabia care stăteau de veghe după frați zi și noapte, în special în toate județele aflate în jurisdicția episcopului de Constanz. Unul dintre doctorii noștri se aflase în orașul Zurich și în Suabia de peste un an. Dumnezeu îi binecuvântase munca și a oferit servicii folositoare multor oameni importanți prin doctoriile sale, în special în timpul epidemiei din Zurich când opt mii de oameni au murit într-o perioadă scurtă de timp. El făcuse mulți bani. În plus, grija lui credincioasă i-a convins pe domnii din Zurich să permită ca mai mulți, decât era obiceiul, bani moșteniți [de către frații din Elveția] să iasă din țară înspre biserică [cea din Moravia]. Prin urmare, fratele Konrad Blossy avea la el o sumă mare de bani destinată bisericii. Dar toate acestea au fost trădate de către renegatul Klaus Prändtel și au fost luați banii de la biserică prin jaf și violență.

1 Mengen și Riedlingen, la sud-vest de Ulm. Vöhringen, la sud de Ulm.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s