Anul 1612 (1). Cronica fraților hutteriți (208)

1612

     Pe 10 februarie, 1612, fratele Hansel Scharm, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Watzenowitz.

      Pe 19 februarie la Neumühl, trei frați, Hansel Hartmayer, Konrad Blossy și Valentin Winter au fost investiți în slujba Evangheliei de către bătrâni prin așezarea mâinilor. În aceeași zi, tot la Neumühl, trei frați au fost aleși pentru slujba Cuvântului și numiți pentru o perioadă de probă. Aceștia erau Iosif Nägele, un cizmar de meserie; Lorenz Putz, un morar și Hansel Hueber, un viticultor.

     Pe 8 aprilie, fratele Avraam Laub, un bătrân slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Polehraditz.

     Pe 1 iulie, fratele Christian Mang a adormit în Domnul cu o inimă împăcată la Schakwitz. El a fost un slujitor pentru treburi de zi cu zi și fusese un tâmplar al comunității pentru mulți ani.

     În ultima zi din decembrie, fratele Tobias Lackhorn, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Lundenburg.

    În acest an (după ce Rudolf al II-lea a murit și fratele său Matias a devenit împărat) luptele au încetat în Moravia. Dumnezeu fie lăudat. De ziua sf. Ioan Botezătorul [24 iunie] Dieta Regională de la Olmütz a ridicat taxa pe bere – cinci groși pe fiecare butoi. Impozitele pe snop, lână și vin de asemenea au fost întrerupte, precum și impozitul excesiv de optzeci de guldeni pe moara și tăbăcăria de la Tscermakowitz care fusese perceput pentru câțiva ani.

     Dar impozitele grele pe casele noastre tot erau percepute (optzeci de guldeni pe fiecare comunitate), pe care nu le puteam plăti din motive legate de conștiință, de asemenea cei douăzeci de guldeni pe fiecare bucătărie în comun, pe care căzusem de acord să îi plătim Dietei Regionale anual ca să ne arătăm intențiile noastre pozitive. Boi, oi, porci, vin și grâne au fost luate în loc, ca și în alți ani.

     În același an am început să reconstruim și să ocupăm magazinul cizmarului din Landshut și mănăstirea din Göding.

      Tot în acel an, contele Hieronymus Wenzeslaus von Thurn la Wostitz ne-a permis să punem bazele unei comunități la Weisstätten1 lângă Muschau pentru o chirie anuală și să folosim casa și ferma sa împreună cu grădinile, câmpurile și pajiștile aparținând de ele.

1 Weisstätten (Pasohlávky), la nord-vest de Nikolsburg (Mikulov). Zeman, Topography, #169.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s