Anul 1611.Moartea lui Klaus Braidl. Cronica fraților hutteriți. (206)

1611

     Pe 21 ianuarie, 1611, în vinerea dinaintea Convertirii lui Saul, dragul și credinciosul nostru frate Klaus Braidl a adormit în Domnul la Neumühl între ora șapte și opt dimineața, fiind cuprins de o mare pace a inimii. Înaintea sfârșitului său a vorbit cu câțiva dintre bătrâni, slujitori ai Cuvântului, care îi ținuseră companie în timpul bolii sale și a spus următoarele:1

”Dragii mei frați, simt că mi se apropie sfârșitul și s-ar putea să mă lovească așa o slăbiciune că nu voi mai putea vorbi cu voi. Astfel că voi vorbi acum, în timp ce mai sunt în stare să o fac.

În primul rând, aș vrea ca să știți că inima mea este împăcată și că sunt în unitate totală cu voi toți.

Dacă se află cineva printre voi pe care l-am rănit, te implor să nu o ții pe inimă, ci să mă ierți.

Dragi frați, vă rog să vă păziți de disensiuni, pentru că vă puteți imagina foarte ușor dezastrele îngrozitoare care s-ar petrece dacă aceste lucruri s-ar întâmpla și ce mari suferințe s-ar abate asupra multor văduve și orfani.

Vegheați să respectați cu rigoare vechea și buna Ordnungen a bisericii și să le urmați fără să schimbați ceva din limitele cele vechi.

Țineți-vă tare de comunitatea creștină și luptați cu toată puterea voastră împotriva avariției și egoismului, pentru că lăcomia este rădăcina tuturor relelor și distruge tot ceea ce este bun. Păziți-vă de inovații și de la a porni pe un curs nou. Aveți mare grijă, frații mei, să nu fiți în competiție împotriva sau să profitați unul de celelalt, pentru că acestea nu sunt lucruri bune. Vă rog înaintea Domnului Dumnezeu să oferiți grijă paternă văduvelor și orfanilor și să vă îngrijiți cu credincioșie de nevoile bisericii.

Întotdeauna să acționați în frică de Dumnezeu, urmând adevărul, dreptatea și virtutea.

Frații mei, sunt foarte slăbit și nu știu dacă toți bătrânii vor ajunge la timp pentru a mă vedea, astfel că încredințez inimilor voastre sarcina de a le spune că îi salut pe toți cu căldură ca și adio.

Vă mulțumesc vouă și tuturor credincioșilor pentru toată bunătatea și credincioșia pe care mi-ați arătat-o.

De asemenea sunt mulțumitor bătrânilor pentru susținerea loială pe care mi-au acordat-o, astfel de dragul Domnului arătându-și supunerea față de mine.

Spuneți-le bătrânilor ca și ultimă cerere că îi îndemn înaintea lui Dumnezeu ca din toată inima să preia responsabilitatea pentru biserica Domnului și pentru îngrijirea acesteia să își ofere toată puterea lor.

Inima mea este împăcată și am o conștiință curată înaintea lui Dumnezeu.

Urez rămas-bun întregii biserici-comunitate, tuturor credincioșilor, tineri și bătrâni, așa cum v-am mai spus-o și înainte.

Vă încredințez protecției preamărețului Dumnezeu. Fie ca el să se îngrijească de poporul său, să vă binecuvânteze, să vă țină în pace, să vă susțină și să vă protejeze. Amin. Amin.”

1 Klaus Braidl a fost un prim-bătrân nemaipomenit al Frăției Hutterite. Despre apărarea lui Braidl (scrisă la 1604) împotriva acuzelor false lansate de către preotul iezuit, Christoph Andreas Fischer, în a sa Der Hutterischen Widertauffer Taubenkobel, vezi Loserth, Communismus, 196-200; ”Fischer, Christoph Andreas,” ME, II, 332-333. Strofele 75-77 din ”Väterlied” (LdHBr, 778) îi sunt dedicate lui Braidl. De asemenea vezi Beck, 359-360.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s