Anul 1610. Cronica fraților hutteriți (205)

1610

Pe 21 februarie, 1610, patru frați au fost investiți la Neumühl în slujba Evangheliei de către bătrâni prin așezarea mâinilor. Ei erau Simon Lorcher, Mihai Kocher, Albrecht Seyl și Burkhard Braitenstainer.

În aceeași zi trei frați au fost aleși și numiți la Neumühl pentru o perioadă de probă în slujba Cuvântului: Konrad Blossy, un berar; Hansel Hartmayer, un viticultor și Valentin Winter, un croitor.

La opt frați li s-a cerut să preia slujba pentru treburi de zi cu zi: Walser Fybich, Martin Hagen, Hans Egle, Simon Traxler, Jobst Neckerauer, Melhior Brecht, Karl Goller sau Zimmermann (un tâmplar) și Rudolf Kuesser.

În noaptea de 1 aprilie, între ora unsprezece și doisprezece, un incendiu s-a pornit printre clădirile noastre din Neumühl. Fabrica de bere, depozitul și magazinul rotarului au ars din temelii fiind provocate pagube însemnate bisericii-comunitate.

      În 1610 împăratul Rudolf al II-lea și-a exprimat dorința de a subjuga Moravia și Austria cu ajutorul sabiei și a le aduce sub conducerea sa din nou. Pentru aceasta a poruncit ca mai multe mii de oameni să fie recrutați în secret în episcopia Passau și cam cinci mii de călăreți și infanteriști în Moravia. Din moment ce mare parte din ei erau staționați în orașe și la granițe, biserica a fost în mare parte cruțată. Dumnezeu preamărețul constituia straja noastră împotriva trupelor împărătești din Passau, care au provocat mari pagube în regiunea Enns, la Praga în Boemia și în alte locuri. El i-a împiedicat să intre în Moravia, oricât de nerăbdători ar fi fost să o facă și au trebuit să parcurgă o rută diferită de cea pe care deja o stabiliseră. Pentru toate acestea trebuie să îi oferim cinste Domnului din ceruri.

     Tot în acel an o mare cantitate a bunurilor noastre mobile – animale din șeptel, vin, grâne și așa mai departe – au fost din nou luate de la comunitate în date și locuri diferite în loc de taxe pe care nu le puteam plăti.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: