Anul 1608. Un mare pericol. Cronica fraților hutteriți (202)

      În primăvara lui 1608, biserica s-a aflat într-un mare pericol. Pe atunci, guvernatorul regional al Moraviei era un nobil papistaș pe nume Ladislav Berka de Duba și Lobkowitz la Meseritsch. Se întrevedeau semnele că țara va fi copleșită printr-un atac surpriză pentru a aduce întreaga populație la credința papistașă. Mai multe grupări de cavalerie, recrutate în acest scop sub conducerea a doi conți au sosit pe neașteptate și fără zgomot la Moskowitz. Pentru două ore ne-au înconjurat comunitatea și întregul sat pe caii lor, așteptând vorbă de la numitul domn Berka pentru a începe atacul. Berka era plecat la Brünn cu susținătorii săi pentru a-i ataca pe membrii Dietei Regionale. Soldații de abia puteau aștepta și credeau că aceasta este ziua în care își vor sătura cu răutate inimile lor malițioase pe spatele săracelor văduve și orfani. Nu ascundeau felul în care vroiau să se ocupe de noi și cum ne vor lua casele. Credincioșii au fost aruncați într-o agonie a necazului, pentru că moartea și distrugerea părea că îi privesc în față. Cu mare umilință l-au chemat pe Domnul din ceruri să aibă milă de poporul său (care se încrede în el și nu are alt ajutor), să îi aline și salveze în marea lor nevoință.

    Preamărețul Dumnezeu din ceruri le-a auzit oftatul și rugămințile și le-a sărit în ajutor copiilor săi într-un mod minunat. Le-a dat peste cap intențiile acestor oameni nelegiuiți, pentru că au primit un mesaj diferit de ceea ce speraseră. Au auzit că toate ițele urzite de ei au fost trădate și făcute cunoscute Dietei Reginoale de la Brünn. Domnul Berka, guvernatorul regional, a fost arestat și comandantul lor contele Monfertili cu ai săi patru sute de călăreți și-au luat coada între picioare și au fugit din Brünn.

     Aceste vești i-au alarmat în mod profund pe călăreții de la Moskowitz, astfel că au dat uitării entuziasmul lor. S-au înspăimântat atât de tare că nu mai doreau să facă rău nimănui și, lăsând mâncarea și băutura neatinse, au fugit cât îi țineau picioarele cailor ca și cum ar fi fost urmăriți și au călărit în acea zi mai mulți kilometrii până la granița boemă. Cu rapiditate dincolo de toată înțelegerea omenească, preamărețul Dumnezeu și-a salvat oamenii de pericolul iminent și și-a arătat măreția și puterea împotriva dușmanilor lui Israel.

     Când arhiducele Matia al Austriei a mărșăluit în Boemia în 1608 cu o oaste numeroasă, intenționând să câștige coroana ungară, biserica nu a fost cruțată de data aceasta la fel ca și în trecut.1 Mai multe mii de călăreți și infanteriști din Ungaria au traversat Moravia. Majoritatea dintre ei au venit la comunitățile noastre și a trebuit să le furnizăm mâncare, băutură și furaje, altfel le lau prin forță. În plus, cinci sute de călăreți și un regiment de infanterie au fost încartiruiți în multe din comunitățile noastre. Astfel că în acest an din nou comunitatea a fost supusă la mari cheltuieli.

În 1608 din nou, boi, oi, porci, grâne și mult mai multe ne-au fost confiscate în loc de taxe.

1 Pentru o relatare mai detaliată a acestor incursiuni, vezi Beck, 355-356; Kann, Habsburg Empire, 43.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: